Kezdőlap » Betegségek » A stressz csökkenti a gyerekek csontjainak stabilitását

A stressz csökkenti a gyerekek csontjainak stabilitását

Egy németországi tanulmány eredményei alapján kortizol nevű stresszhormon túlzott mennyiségű termelődése szignifikánsan befolyásolhatja a gyerekek csontjainak stabilitását. A kutatás során azt is vizsgálták, mivel lehetne csökkenteni a káros hatást: a zöldség-, és gyümölcsfogyasztás, úgy tűnik, hatásos segítséget jelenthet.

A kortizol a mellékvesekéregben, stressz hatására termelődő hormon. A létfontosságú hormon többek között gyulladásgátló hatású, ezért orvosságokban is felhasználják. Évtizedek óta ismert tény, hogy a túlzott kortizolbevitel a csontok sorvadásához vezethet. Újdonságot jelent azonban, hogy a szervezet saját kortizoltermelése is kiválthatja ezt a hatást. A kutatás eredménye azért számít fontos előrelépésnek, mert a csontok betegségei számos esetben már a gyermekkorban kialakulnak, vagy megalapozódnak. Ha a fejlődés során túl kevés ásványi anyag épül be a csontokba, a stabilitásuk hosszú távon is károsodik – a csontritkulás kockázata tehát növekszik.

A kutatók arra is kíváncsiak voltak, milyen szerepet játszik a táplálkozás a kortizol termelődésében, és a hormon hatásaiban a csontszövetre, illetve az anyagcserére. A felnőtt résztvevőkkel végzett kutatások arra engednek következtetni, hogy a gyümölcsökben, és zöldségekben gazdag étrend csökkenti a kortizolszintet. Az alma, a narancs, a burgonya, és a spenót valószínűleg a csontok egészségére is kedvezően hatnak. A szakértők valószínűnek tartják, hogy a megfelelő mennyiségű (naponta legalább 5 adag) gyümölcs-, és zöldségfogyasztás gyerekeknél is segíthet a magas kortizolszint csökkentésében.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Alkoholmérgezés

Az alkoholmérgezéses esetek száma napjainkban már gyakorlatilag egymás mellett halad a drog vagy más gyógyszerkészítmények …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük