Kezdőlap » Egészséges életmód » A stevia: növényi eredetű édesítőszer, kalóriák nélkül

A stevia: növényi eredetű édesítőszer, kalóriák nélkül

Újdonságnak számít, csak néhány éve jelent meg a piacon a természetes cukorhelyettesítő, a stevia. A Dél-Amerikában honos – az őslakosok által már évszázadok óta édesítésre használt – növény leveleiből nyert édesítőszer 300-szor édesebb a kristálycukornál. Európában hosszú ideig nem engedélyezték a stevia forgalmazását, annak ellenére, hogy már a 20. század vége óta ismertnek számított.

A stevia segíthet ugyan a kalóriabevitel csökkentésében, azonban nagy mennyiségben fogyasztva kellemetlen, keserű mellékíz érezhető. A steviával édesített élelmiszerek ezért általában csak kis mennyiségben tartalmazzák a növényi kivonatot: a kellően édes ízt cukor, vagy egyéb édesítőszerek hozzáadásával érik el a gyártók. A steviával ízesített termékek kalóriaértéke a kiegészítés ellenére is akár negyedével is kevesebb lehet, mint a hagyományos változatuknak.

A stevia növényben található, az édes ízért felelős összetevő neve steviol-glikozid. A szervezetünk a steviol-glikozidokból nem képes energiát nyerni, ezért a növény kalóriatartalma nulla. Az energiamentes édesítőhatás mellett a stevia egyéb előnnyel is rendelkezik: a cukorral ellentétben nem okoz fogszuvasodást, illetve a vércukorszintre sincs hatással, ezért cukorbetegek is bátran fogyaszthatják.

A steviát természetes édesítőként forgalmazzák, azonban az Európában kapható, steviát tartalmazó édesítőkben található kivonat csak kémiai úton nyerhető ki a növényből. Szigorúbb értelemben tehát a steviakivonat nem számít természetes cukorhelyettesítőnek.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az avokádó szerepe az egészséges táplálkozásban

Az avokádó az egyik legnagyobb zsírtartalmú gyümölcs: egy közepes méretű avokádó körülbelül 400 kalóriát, és …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük