Kezdőlap » Egészséges életmód » A sport megváltoztatja az örökítőanyagot

A sport megváltoztatja az örökítőanyagot

Táplálkozás, sport, kiegyensúlyozottság: az egészséges életmód jótékony hatása számos területen érvényesül. Újdonságnak számít, hogy az edzés arra is hatással lehet, milyen géneket örökítünk tovább gyermekeinknek: egy kutatás során kiderült, hogy még a DNA-t is befolyásolhatja.

Aki elégedetlen a külsejével, vagy szeretne néhány kilótól megszabadulni, legtöbbször a géneket okolja. Egy svéd tanulmány szerint azonban a kifogás nem állja meg a helyét: a rendszeres állóképességi edzéssel akár a DNA-t is megváltoztathatjuk.

A kutatók bizonyították, hogy a súlyfelesleggel küszködő embereknél a rendszeres edzés az örökítőanyag átalakulásához vezet, vagyis pozitív hatást fejt ki a génekre, melyek a zsír tárolásáért felelősek. A kísérletben résztvevő túlsúlyos férfiaknak 6 hónapon keresztül, heti három alkalommal kellett aerobik, vagy spinning edzést végezniük. A vizsgálatok során a kutatók megállapították, hogy a rendszeres mozgás a kísérleti alanyoknál körülbelül 7000 génben okozott változásokat. Ez a szám az emberi örökítőanyag körülbelül 35%-át teszi ki. A pozitív hatás érintette többek között azokat a géneket, amelyek a szervezet zsírraktározó folyamatait szabályozzák.

Régóta tudjuk, hogy a rendszeres sport jót tesz a szervezetünknek. A további kutatások azonban arra is rávilágíthatnak, milyen kapcsolatban áll a túlsúly kialakulása a génekkel, és hogyan változtatható meg az örökítőanyag a sport segítségével – állítják a szakértők. A tanulmány eredményei is igazolják, hogy a rendszeres mozgás hosszú távú hatásait még nem vizsgálták meg kellőképpen: további kutatásokra van szükség a témakörben.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az avokádó szerepe az egészséges táplálkozásban

Az avokádó az egyik legnagyobb zsírtartalmú gyümölcs: egy közepes méretű avokádó körülbelül 400 kalóriát, és …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük