Kezdőlap » Fitnesz » A sport az agyi teljesítményt is javítja

A sport az agyi teljesítményt is javítja

Azoknak, akik küzdősportokat, illetve az állóképességi sportokat végeznek, a legújabb kutatások szerint izmaik mellett az agya is fejlődik.A kutatók tomográfiás szkenneléssel vizsgálták a teljesítménysportolók agyát, és azokét a kísérleti alanyokét, akik nem sportoltak. A sportolók egyik fele küzdősportot űzött, elsősorban judot, és karatét, a többiek állóképességi sportolók voltak: maratonfutók, és triatlonisták. Az eredmények azt mutatták, hogy a sportolók szürkeállománya egy bizonyos agyterületen jelentősen nagyobb volt, mint a mozgásszegény életmódot élőknek.

Az állóképességi sportolóknál két régióban is magasabb volt a szürkeállomány aránya: a kiegészítő motoros területen, és a hippocampusban. A kutatók még nem tudják pontosan, mire van hatással ez a változás. Sokáig úgy gondolták, hogy felnőttkorban az agyi struktúra stabil, nem módosul. Időközben azonban kiderült, hogy bizonyos tanulási, és edzési folyamatok mégis előidézhetnek változásokat az agyműködésben, illetve az agy szerkezetében.

Természetesen nem szükséges versenysportolónak lenni, vagy maratonokat futni ahhoz, hogy elérjük a tanulmány során feltárt pozitív hatást. Már a mérsékelt intenzitású testmozgás, például a tempós séta is fittebbé tesz, nemcsak fizikailag, hanem szellemileg is. Egy régebbi amerikai kutatás szerint a tempós gyaloglás javítja a hosszútávú memóriát, illetve a térbeli emlékezőképességet. A sport ezenkívül javítja az agy vérellátását, így átmenetileg, közvetett módon is hozzájárul a koncentrációs képesség, az agyi teljesítmény javulásához.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Állóképességi edzés: végezhető reggel, üres gyomorral?

Vannak, akik már a reggeli órákban, munkaidő előtt futni mennek – és délután, miután végeztek …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük