Kezdőlap » Fitnesz » A sport a mentális egészség szempontjából is jót tesz

A sport a mentális egészség szempontjából is jót tesz

A sport okosabbá tehet? A legújabb kutatások megerősítik az eddigi feltételezéseket: aki fizikailag aktív, a szürkeállományáért is sokat tesz. A testmozgás bizonyítottan azonnali hatást fejt ki az agyi funkciókra: a sportolók könnyebben tudják összpontosítani a figyelmüket, és problémamegoldási képességeik is jobbak.

Az egyik legújabb tanulmány során két csoportot hasonlítottak össze: 26 sportolót, és 12 olyan résztvevőt, akik sosem sportoltak. Az agyszkennerek mérései alapján az aktívabb kísérleti alanyok agyműködése lényegesen hatékonyabb volt, amit elsősorban a supplementor motoros kéreg megnövekedett aktivitása okozott. Egy korábbi kanadai kutatás megmutatta, hogy a mozgással együtt agyunkat is eddzük, mivel a fizikai aktivitás közvetlenül javítja a szellemi teljesítőképességet. A kísérleti alanyoknak (felnőtt emberek, akik addig nem sportoltak) hetente kétszer intenzív intervallumos edzést kellett végezniük. Négy hónappal később a fizikai fittség javult – és a szellemi teljesítőképesség is: a résztvevők a tesztekben jelentősen jobb eredményeket értek el, mint az aktív szakasz előtt.

A szellemi fittség növekedésének oka az lehet, hogy a testmozgás hatására az agy oxigénellátása is javul. Már a rendszeres séta is körülbelül 20%-kal javíthatja a vérellátását, a közepesen intenzív terhelés akár 30%-kal. Az oxigén mellett egyes biokémiai anyagok transzportációja is hatékonyabb a rendszeres sport következtében. Optimális eredményt akkor érhetünk el, ha hosszú időn keresztül, hetente többször edzünk: ez akár az agyi struktúrát is megváltoztathatja. Új szinapszisok épülnek, a már fennállók megerősödnek. A kutatások szerint a hippocampus – agyunknak az a része, amely az érzelmek feldolgozásáért felelős – is nagyobb a sportolóknál, mint a fizikailag inaktív embereknél.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mikor és mennyit kell inni, ha edzünk?

Ha az edzést dehidratált állapotban kezdjük, akkor a teljesítményünk csökkenni fog. Fontos, hogy megelőzzük ezt …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük