Kezdőlap » Fitnesz » A sport a legjobb orvosság

A sport a legjobb orvosság

A tabletták helyett válasszuk inkább a futócipőt: a sport az anyagcserének, a szívnek, és a vérkeringésnek is jót tesz. A legújabb tanulmányok megmutatták, hogy a fizikai aktivitás, megfelelő mértékben, és személyre szabott formában végezve, a gyógyszerekhez hasonló eredményeket képes elérni – mellékhatások nélkül. A futás, a biciklizés, és az úszás az anyagcserét leghatékonyabban gyorsító mozgásformák.

Egy tanulmány során 800 000 résztvevő adatait vizsgálták: azoknak, akik rendszeresen sportoltak, körülbelül napi 15 percet, vagy hetente 92 percet, vérnyomása alacsonyabb, várható életkora pedig 3 évvel magasabb volt. A fertőzések, és a krónikus megbetegedések esetén a fizikai megterhelés kontraproduktív hatású, vagyis akár súlyosbíthatja a problémákat – figyelmeztetnek az orvosok. Ebben az esetben, vagy 35 éves kor fölött a sporttevékenység elkezdését mindenképpen orvossal, vagy sportorvossal ajánlott egyeztetni.

Minden kezdet nehéz ugyan, de a pozitív eredmények nem sokáig váratnak magukra. A kutatás résztvevőinél az edzés csökkentette bizonyos betegségek rizikóját. Az eredmények alapján a moderált edzés 51%-kal csökkentette a terhességi diabétesz valószínűségét, 22%-kal a demenciás megbetegedések kockázatát – ezen belül az Alzheimer-kór rizikója 34%-kal lett alacsonyabb. Ahelyett, hogy tablettákra bíznánk egészségünket, inkább húzzuk fel a futócipőt, üljünk kerékpárra, vagy tegyünk egy kiadós sétát – a szervezetünk hálás lesz érte. Kedvező mellékhatás, hogy a rendszeres edzés a súlyfeleslegtől is segít megszabadulni.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hatékony edzés: akár 15 perc elegendő?

Napjainkban, rohanó életmódunk miatt az idő kiemelt fontosságú: legtöbbször nincs elég belőle, így minden másodpercet …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük