Kezdőlap » Növények » A sóska

A sóska

A keserűfűfélék családjában tartozó évelő növény a sóska. Ez a lágyszárú levélzöldség egész Európában őshonos, de megtalálható Ázsiában, Chilében és Észak-Amerikában. is. Magyarországon vadon is megterem, azonban hazánkban kevésbé ismert változata az angol és a francia sóska, ez a két fajta abban különbözik a közönséges sóskától, hogy a télállóságuk jobb, ezáltal gyakorlatilag egész télen át is szedhetők. A francia sóska kékeszöld levelei lényegesen kisebbek az angol és a mezei sóskánál, viszont az íze egészen savanyú. A sóska könnyen termesztető, a környezettel szemben kevésbé igényes, kevés kártevője és betegsége van gazdasági jelentősége csekély.

Főleg saját felhasználásra termesztik. Igen korán fogyasztható , nagy a C-vitamin tartalma, és emellett sok benne a a vas kalcium, foszfor. A sóska a mélyebb fekvésű, vizes területeket szereti. Az orsó alakú, fásódó főgyökre mélyre nyúlik, ez biztosítja fejlődő növény számára a vizet és a tápanyagokat, későbbiekben ez a szerepet a járulékos gyökerek veszik át. A sóska lágy szárán lévő, felfelé álló, lándzsa alakú vastag levelei ép szélűek. Nyáron magszárat fejleszt, amit ha eltávolítunk, akkor a levelei továbbra is zsengék fogyaszthatóak maradnak.

Ha nem távolítjuk el elveszíti a zsengeségét. A sóska virágai összenőttek, bogas fürtöt alkotnak A termése nagyon apró, sötét színű, fényes három élű magas olajtartalmú makkocska. A sóskamag a csírázóképességét 3-4 éven keresztül megtartja, de nagyon nehezen csírázik. Bár jól tűri a félárnyékot is, de a fényben gazdag helyeken van nagy levélhozama. képes. Hosszú nappalok és a nagy meleg hatására hamar magszárba megy. A sóska a jellegzetesen savanykás ízét a benne található oxálsavnak köszönheti.Legtöbbször főzelékhez hasonló ételt készítenek belőle, azonban saláták ízfokozására is használják.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az esőerdők liánjai

A növényfajok több mint kétharmada a trópusi esőerdőkben található meg. Amelyek menedéket és élelmet nyújtanak …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük