Kezdőlap » Növények » A sokoldalú petrezselyem

A sokoldalú petrezselyem

A petrezselyem, vagy fehérrépa a zellerfélék családjába tartozik. A petrezselyem latin neve Petroselinum. Az őshazája Földközi-tenger medencéjében, főként a források, patakok nyirkos partján a köves területen volt, ahol vadon is megtalálható.

A kétéves, lágyszárú zöldségnövény bokros fűszer-és gyógynövény, amely kb. 60 cm magasra nő meg. A petrezselyemnek két alaptípusa van a gyökér-, illetve a levélpetrezselyem . Főleg konyhakertekben termesztik, nincs nagy napfény igénye, azonban érzékeny a talaj nedvességszintjére. A tápanyag dús, vízáteresztő talajt kedveli. A hideget jól tűri, a magja már kora tavasztól vethető. Az első évben a fehér karógyökeret és a fodros, vagy sima, de fogazott szélű világoszöld színű, erőteljes fűszeres ízű levelei fejlődnek ki.

A második évben hajtja a magszárat és az ernyős virágzatát, amelyet apró fehér virágok alkotnak. Az apró szürkésbarna magjai is ehetők, de túlzott mértékű fogyasztásuk mérgező is lehet. A petrezselyem minden részét felhasználhatjuk, akár frissen és szárított állapotban. A leveleit szárítva, vagy fagyasztva, amíg a gyökerét főként vermelve szokták tárolni. A leveleit bármikor gyűjthetjük, a levelek levágását jól tűri. Használjuk levesekhez, töltelékek, főzelékek, tojásételek, saláták ízesítésére. A petrezselyem zöldje és gyökere egyaránt gyógyhatású, mind a kettő gyomorerősítő, vesetisztító, étvágygerjesztő hatású. Amíg a Flavonoidokat is tartalmazó illóolaja gyulladáscsökkentő hatású. Az illóolaját a kozmetikai ipar is hasznosítja.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A szarvasgomba

A szarvasgomba vagy régiesen trifla igazi gasztronómiai különlegesség, aminek az íze semmihez sem hasonlítható. Olyan …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük