Kezdőlap » Látnivalók » A Sipot-vízesés

A Sipot-vízesés

A Sipot-vízesés az ukrán Kárpátok északi lejtőin a Gemba hegység lábánál található, az Ökörmezői járás (Ukránul: Міжгірський район, Mizshirszkij rájon) Fülöpfalva (Pylypec, Пилипець) településétől 6 kilométerre. Fülöpfalva Huszttól északra, Alsóhidegpatak, Padóc, Rosztoka és Iszka közt fekvő település.

A Sipot-vízesés gyakran látogatott turisztikai célpont. A vidéken egymást érik az erek, a patakok és a folyók. A Sipot-vízesés tizennégy méter (egyes források szerint tizenhat méter) magas és a vízesés előtt több lépcsőn halad át a víz, majd az utolsónál körülbelül 6 métert zuhan a mélybe, miközben szép vízesést hoz létre. Ez Ukrajna egyik legszebb vízesése. A folyó eredete a Borzsa-havasokban van. A tavaszi időszakban a legszebb a vízesés, amikor a Gemba hava elkezd olvadni és a hólé felduzzasztja a vízesést. Gyakran szerveznek speciális buszos túrákat egészségügyi központok Kárpátaljáról és máshonnan is.

1993 óta minden évben, a vízesés közelében, a gyönyörű erdővel tarkított területeken július elején hivatalos fesztivált rendeznek, aminek neve a “love, peace & wine”. Rastamanok, punkok, hippik és egyszerű turisták is látogatnak ide a világ különböző országaiból, békésen megférve egymás mellett. Sok más rendezvény is megrendezésre kerül itt, július hónapban. A legnagyobb rendezvénynek pedig az Ivan Kupal számít, amelyet július 7-én ünnepelnek. A közelben sípálya is található. Mára hotelek, szanatóriumok és éttermek is vannak a közelben. A vízesés egész évben szabadon látogatható.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Visegrádi Fellegvár

A fellegvárat menedékvárként emelték, ami Mátyás korában élte virágkorát, ezt követően a törököknek esett áldozatául. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük