Kezdőlap » Egészséges életmód » A sejtek öregedése egészséges életmóddal megelőzhető

A sejtek öregedése egészséges életmóddal megelőzhető

Amerikai kutatók egy tanulmány során arra az eredményre jutottak, hogy az egészséges életmód képes megelőzni a sejtek öregedését. A vizsgálat középpontjában az úgynevezett telomerek álltak. Ezek a kromoszómák végein található, védőhatást kifejtő proteinstruktúrák, melyek a sejtosztódásnál az örökítőanyag védelméért felelősek. Minél hosszabbak a telomerek, annál tovább él a sejt.
A kutatás során tíz férfit vizsgáltak, akik öt éven keresztül kifejezetten egészséges életmódot folytattak. A résztvevők rendkívül sok gyümölcsöt, zöldséget, és teljes kiőrlésű gabonából készült terméket fogyasztottak. Ezenkívül napi szinten mozogtak, és jógáztak. A stresszes életmód, és a vele járó megterhelések elkerülése is fontos szerepet játszott a kísérlet során.
A kutatók megvizsgálták a résztvevők sejtjeiben található telomereket, és megállapították, hogy átlagosan 10%-kal hosszabbodtak a kísérlet ideje alatt. Azoknál a kísérleti alanyoknál, akik különösen szigorúan tartották magukat az előírásokhoz, a telomerek még hosszabbak voltak.
Összehasonlításképpen megvizsgáltak 25 férfit, akik az életstílusukon nem változtattak. A telomerek hossza náluk átlagosan 3%-kal csökkent.
A kísérlet tanulsága: az egészséges életmód hosszú távon is kifizetődő, jelentősen befolyásolja a sejtjeink egészségét, és gátolja öregedési folyamataikat. Az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás, a rendszeres testmozgás egyaránt ajánlott, hogy a mindennapjaink része legyen. Fontos ezenkívül, hogy amennyiben lehetőségünk van rá, kerüljük a gyakori stresszhelyzeteket, a túlzottan stresszes életmódot.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az avokádó szerepe az egészséges táplálkozásban

Az avokádó az egyik legnagyobb zsírtartalmú gyümölcs: egy közepes méretű avokádó körülbelül 400 kalóriát, és …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük