Kezdőlap » Látnivalók » A Schönbrunni kastély – BÉCS

A Schönbrunni kastély – BÉCS

Ha Bécsben járunk, akkor kihagyhatatlan Schönbrunn kastélya. Az 1441 szobás barokk stílusú épületegyüttes a császári család egykori nyári rezidenciájaként funkcionált. A rengeteg szobából azonban csak 45 látogatható a nagyközönség számára. A kastély történelme 1642-ig nyúlik vissza, amikor II. Ferdinánd építtetett kastélyt a felesége számára Bécsben. 1743-ban, Mária Terézia átlakíttatta, és attól kezdve a Habsburgok rengeteg időt töltöttek itt. 1918-ban, az Osztrák-Magyar Monarchia bukása után a kastély Ausztriáé lett, és szinte azonnal múzeummá alakították át.

A második világháború évei alatt és után a kastélyban a szövetséges megszálló erők főhadiszállása volt. Szépségét mutatja, hogy az UNESCO szervezete 1996-ban felvette a világörökség részei közé. A Schönbrunn név azonban nemcsak a kastélyt jelenti, haem a közelében fekvő állatkertet, a csodálatos parkot és a Gloriette-t, ami egy pavilonszerű épület, benne I. Ferenc József császár kedvenc reggelizőszobájával. Az állatkert minden gyermekkel érkező látogató számára kihagyhatatlan. Kevesen tudják, de ez a világ első állatkertje. Magát az állatkertet Lotharingiai Ferenc alapította 1752-ben először saját célra, majd 1780-ban megnyitotta kapiut a nagyközösnég előtt is. Híres jelmondata így hangzik:”Legyen az az állatkert boldog állatok otthona!”

A másldik világháború szinte teljesen tönkretette, ám 1991-bn nagyszabású összefogás indult a megmentéséért, aminek eredményeképp mára a világ egyik legmodernebb állatkertjévé vált. A rengeteg érdekes látnivaló miatt Schönbrunn legalább egynapos program, de minden perce megéri.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Visegrádi Fellegvár

A fellegvárat menedékvárként emelték, ami Mátyás korában élte virágkorát, ezt követően a törököknek esett áldozatául. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük