Kezdőlap » Látnivalók » A Ruwenzori hegység

A Ruwenzori hegység

A Ruwenzori hegység Afrika szívében fekszik. Déli részén áthalad az Egyenlítő, ugyanakkor csúcsait jég borítja. Legnagyobb szélessége 45 km, hosszúsága viszont Kongó és Uganda határán észak-déli irányban eléri 130 km-t. Bármelyik oldalról közelítjük meg, ez a lenyűgöző hegytömb mindenütt egyenlítői esőerdőkkel benőtt sötét sziklás falként mered a magasba. Kevés szurdokvölgy barázdálja, de ezek is járhatatlanok. A nyugati oldalon különösen meredeknek tűnik, mert a Semliki-völgy alja és a csúcsok között a magasságkülönbség 4000 m. Manapság a hegyre a másik oldalról, Ugandából szoktak felkapaszkodni; itt a felvezető ösvény meredek ugyan, de a hegymászók útközben számtalan menedékházban pihenhetik ki fáradalmaikat.

A síkságról csak igen ritkán lehet a hegység gleccserekkel borított, már kora reggeltől vastag felhőkbe burkolózó csúcsát megpillantani. Ez Afrika egyik legesősebb vidéke, és ennek az állandó nedvességnek köszönhető a dús növényzet, az elsősorban a hegység magját körülvevő és a behatolást lehetetlenné tevő erdők sűrű szövevénye. Az erdőben felfelé haladva egyszer csak szemünk elé tárulnak a sűrű bambuszállományok, majd elérkezünk a 4 m magasra nőtt óriási erikafélék, a Philippiák övezetébe: összevissza meredező ágaikról vastagon csüngenek alá a zuzmók. 3400 méteres magasságban egészen más, nyitottabb világ tárul elénk: a magas hegyi rétek, amelyeknek a növényzete még különlegesebb.

A szalmavirágokkal benőtt mezőn 2-3 méter magas óriás-lobéliák állnak, mint hatalmas gyertyák, ég felé nyújtják vastag levelekből álló üstöküket, aranysárga virágú óriás káposztákra hasonlítanak. Végül 4300 méter fölött kezdődik a csupán kőtörmelékkel borított kietlen övezet, ahol már csak moha és a zuzmó képes megélni. Ez a szinte nem e világi növényzet fedi a sziklakiszögelléseket, amelyek közt kiterjedt mocsarak terülnek el. Felszínüket úgynevezett tussock, azaz embernagyságot meghaladó magashegyi sédbúza fűcsomók borítják, amelyek elrejtik a tőzeglápot, amibe a merész, gyanútlan felfedező egészen combközépig süllyedhet.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Szent Péter bazilika

A reneszánsz és barokk idők leglenyűgözőbb épülete elérhető közelségben található, akár autóval vagy busszal is. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük