Kezdőlap » Divat és szépség » A ruha és a személyiség kapcsolata

A ruha és a személyiség kapcsolata

A városban sétálva különböző embereket látunk különböző ruhákban. De mi a kapcsolat a ruha és viselője között? Gyakran emlegetik, hogy “nem a ruha teszi az embert”, de akaratlanul is véleményt formál bennünk az illető öltözködése.
Az öltözködés egyértelműen hozzájárul az ember megjelenéséhez. Bár a megjelenéshez hozzátartozik az ember arcberendezése, haja, a mozdulatai és beszédstílusa is (az utóbbi kettőt inkább pár szó váltása után tudjuk meghatározni), az, hogy az egyén milyen ruhákat vesz fel gyakran nem (csak) az anyagi helyzetét tudja tükrözni, hanem az ízlését is. Hiszen aki megteheti, nem vesz fel olyan ruhadarabot, ami neki nem tetszik, nem érzi jól magát benne, nem érzi önmagának magát viselése közben.

Például, egy semleges öltönyben, nyakkendőben járó, aktatáskát cipelő embert inkább üzletembernek fogunk nézni, mint festőművésznek. Bár megeshet az ellenkezője is, hiszen alkalmanként előfordul, hogy ki kell öltözni, esetleg a festőművész a natúr eleganciát tartja az egyéniségéhez passzolónak.
Másik példa, hogy a fiatal korosztály nagyon szeret a plázák kínálatából öltözködni, és úgy érzi, hogy ott minden olyan ruhadarabot megtalál, ami tükrözi kilétét, különben csak ugyanazt hordja, mint a többi hasonlókorú. Ebből látszik, hogy mennyire be akar illeszkedni.

Szintén főleg fiataloknál gyakori a szubkultikus öltözködés. Az, hogy valaki goth, steampunk, rocker, megnyilvánul az öltözködésében is, de hozzájárul a megfelelő zenei, és gyakran könyv, filmízlés is. Főleg az egyes plázázók szokták elítélni a sötét ruhába öltözőket, mert pszichésen labilisnak tartják őket, különben csak egy másik csoporthoz akarnak tartozni, akiknek szintén hasonló az ízlésviláguk.
Természetesen rengeteg embert nem érdekel, hogy mit vesz fel, és csak túl akar lenni az új ruhák szűkségszerű vásárlásán. Páran pedig különböző stílusú ruhákat vegyítve alkotják meg a saját öltözéküket. A legfontosabb, hogy sose nézzünk ki valakit a kinézete miatt, mert az öltözködési stílus csak egy segítség a személyiségek bonyolult létének megismeréséhez.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A brokkoli védi a bőrt

A nap, stressz és az idő múlása nyomot hagy a bőrünkön. Ennek a zöldségnek a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük