Kezdőlap » Egészséges életmód » A rostok kedvezően hatnak az immunrendszerre

A rostok kedvezően hatnak az immunrendszerre

Azoknál az embereknél, akik súlyproblémákkal küszködnek, a szervezetben szinte folyamatosan gyulladási folyamatok zajlanak. A folyamatok szabályozásában a kutatások szerint a rostok fogyasztása szerepet játszhat. A vízoldékony élelmi rostok többek között a gyümölcsökben, a gabonákban, és az olajos magvakban találhatóak, és egészségünk megőrzésében fontos szerepet játszanak.

A legújabb kutatási eredmények azt igazolják, hogy a jelentős túlsúly permanens gyulladási folyamatokat vált ki a testen belül. A szakértők már régóta gyanítják, hogy ezek a gyulladások felelősek a túlsúly következtében kialakuló megbetegedésekért. A rostok segíthetnek megállítani a folyamatokat, és a betegségek megelőzése szempontjából is fontosak.

A kedvező hatás annak köszönhető, hogy a rostok serkentik a gyulladásgátló Interleukin-4 fehérje termelődését. A rostok pozitívan hatnak a sejtjeinkre, csökkentik a gyulladás valószínűségét, és ezzel egy időben az immunrendszer segítségével egyfajta gyógyító hatást is kifejtenek. Az elméletet a kutatók állatkísérletek során megerősítették. A kísérleti egerek immunrendszere rostban gazdag táplálkozás hatására jelentősen erősödött. Egyelőre nincs bizonyíték, hogy az eredmény emberekre is vonatkoztatható, azonban mindenképpen támpontot adhat a rostfogyasztással kapcsolatban. Az orvosok úgy gondolják, a rostfogyasztás növelése lehetőset adhat a túlsúlyos betegek panaszainak enyhítésére. Naponta 5 adag gyümölcsöt, illetve zöldséget tartalmazó táplálkozás, gabonákkal és olajos magvakkal kiegészítve amellett, hogy magas vitamintartalmú, a szervezetben zajló káros folyamatokat is gátolhatja.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Egészséges élet fáradtság nélkül

A fáradtság, a túlhajszoltság fogalma sajnos nem ismeretlen a mai kor emberének. A fizikai kimerültségnél …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük