Kezdőlap » Motor » A robogókról általában

A robogókról általában

A robogó (ismertebb nevén Scooter) egy olcsó módja annak, hogy a városban ingázzunk. Ezt ismerték fel Olaszországban, ahol a Piaggio cég kiadta az első robogót, amit Vespa névre kereszteltek. A robogók szerkezete különbözik a motorkerékpárokétól a következőkben:

A motor erőátvételét egy fokozatmentes CVT váltó biztosítja. Ez közvetlen kapcsolatban áll a hátsó kerékkel
A robogókon általában az összes borítás műanyag burkolat.
Az üzemanyagtartály az ülés alatt van.
A robogó kerekek átmérője kisebb, mint motorkerékpároké – általában 8 hüvelyk (néhány japán robogó akár eléri 15 hüvelyket is).

A robogó maximálisan igazodik a mindennapi utazás során a kezdő vezetőkhöz. A robogók egyre népszerűbb járművek a fiatalok körében.
A robogók ma már különböző méretben és hengerűrtartalommal gyártódnak. Ismerünk 50 köbcentis kis robogókat, amelyek városi használathoz tökéletesek, illetve vannak kimondottan nagy testű, nagy teljesítményű robogók is, amelyek akár hosszabb utakra is kényelmesek és megfelelő teljesítményt nyújtanak (egyes nagy robogók akár a 200 km/h sebességet is elérhetik!).

50 ccm hengerűrtartalom alatt segédmotorként vezethetőek a robogók, 125 köbcentiig már meglévő B kategóriás (személygépkocsi) jogosítvánnyal, egy pár napos tanfolyam elvégzése után hivatalosan vezethető, rendszámos, 125 köbcentit és 11 KW-os teljesítményt meg nem haladó hajtómotorral ellátott motorkerékpár!
Ha legalább 2 éve birtokolsz B jogosítványt, akkor itt már nincs az úgynevezett “tanuló, kezdő sofőr időszak”, úgyhogy 2 személlyel hivatalosan lehet utazni a 125-ös robogón/motorkerékpáron.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A sportmotorok jellemzői

A modern sportmotorok kaphatóak 2 ütemű motorokkal (50, 125, 250 köbcentiméter) és 4 ütemű motorokkal …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük