Kezdőlap » Növények » A rizs termesztése és nevelése

A rizs termesztése és nevelése

A rizsnek sok különböző változata van, de általában mindegyik egy rövid életű növény, melynek átlagos élettartama 3-7 hónapra esik. Attól függően, hol termesztik, milyen éghajlaton. Nem nagyon kedveli a vizet, de az ültetésnél jelentős mennyiségű vízre van szüksége. Magassága elérheti az öt métert is.

Amikor a rizst betakarítják, hántolatlan még. Minden hántolatlan rizs sok rétegből áll. A legkülső réteg a héj. A héj két egymásból nyíló fél kagylóból áll. Mindegyik fele védi a hántolatlan rizst. A héj szilícium-dioxidból és cellulózból áll. A következő réteg a korpa, amely elsősorban rostból áll. B-vitamin, fehérje és zsír. Ezért ez a legtáplálóbb része.

A rizsgabona legbelső része, amely főként keményítőből áll.
A rizst sokféleképpen termesztik szerte a világon. A különböző módszerek is nagyban különböznek, még ugyanazon a helyen is. A legtöbb ázsiai országban az ősi primitív módszerek ápolásával gyakorolják a betakarítást. Például a szántást egy nagyon egyszerű vízi bivaly segítségével végzik el.

Amerikában, Kaliforniában a Sacramento-völgyben termesztik elsősorban. Itt már azért sokkal fejlettebb technikával dolgoznak. Számítógépes lézeres irányítású öntözőrendszereik segítségével öntözik, és ez által figyelik, mikor mekkora mennyiségű vízre van szüksége a növekvő növénynek. Műtrágyázzák is természetesen, és nagy gonddal nevelik, figyelik a növényt. Szeptemberben a megérett növény készen áll a betakarításra. Először megszárítják, és csak utána küldik a malmokba a további feldolgozásra.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az esőerdők liánjai

A növényfajok több mint kétharmada a trópusi esőerdőkben található meg. Amelyek menedéket és élelmet nyújtanak …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük