Kezdőlap » Egészséges életmód » A reklámok hatással vannak étkezési szokásainkra

A reklámok hatással vannak étkezési szokásainkra

Van-e összefüggés az ételreklámok, és az egyre nagyobb népegészségügyi problémává váló elhízás között? Hogyan befolyásolják a hirdetések a vásárlási kedvünket, és azt, hogy melyik termékeket részesítjük előnyben?

A kereskedelmi célú hirdetések, akár rádión vagy televízón keresztül jutnak el hozzánk, akár interneten, vagy óriásplakátokon találkozunk velük, azonos céllal készültek: hogy bizonyos termékek megvásárlására biztassanak. A reklámok azonban nemcsak a vásárlási szokásainkat, hanem közvetve a táplálkozási szokásainkat is befolyásolhatják. Egy, Amerikában végzett közvélemény-kutatás során kiderült, hogy a megkérdezettek 70%-ánál az élelmiszerreklámok fontos szerepet játszanak abban, milyen típusú, és milyen márkájú termékeket fogyaszt.

Az evés nem kizárólag fizikai folyamat. Pszichológiai szemszögből nézve a reklámok gyakran a tudatalattinkra hatnak, serkentik étvágyunkat, hatásukra gyakrabban, és többet eszünk, mint amennyire a szervezetünknek szüksége lenne. A gyerekek különösen fogékonyak az ételreklámokra. A reklámokban látható képek- boldog család, attraktív külsejű emberek, boldog kapcsolat, gyerekek – az ítélőképességünk helyett az érzelmeinkre hatnak. Figyeljünk arra, hogy ki tudjuk küszöbölni ezt a hatást: az ételekkel kapcsolatos helyes ítélőképesség a tudatos, egészséges táplálkozásnak az egyik fontos feltétele.

Mivel a valódi éhséget nehéz megkülönböztetni attól, ha például csak a különféle édességek, snackek, vagy finom fogások látványa idézi elő az éhségérzetet, a folyamat gyakran rejtve marad.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az avokádó szerepe az egészséges táplálkozásban

Az avokádó az egyik legnagyobb zsírtartalmú gyümölcs: egy közepes méretű avokádó körülbelül 400 kalóriát, és …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük