Kezdőlap » Látnivalók » A Reichstag

A Reichstag

A Reichstag, a német parlament, ahol a törvényhozó testület ülésezik. A mai német parlamentet Bundestag néven ismerjük, így határolva el elődjétől. A Reichstag mind a Német-római Birodalom, mind a nemzetiszocializmus alatt Németország törvényhozó szerve és épülete volt. A “Reichstag” elnevezés jelenti magát az épületet, míg a “Bundestag” Németország törvényhozó testületét.

Az építését megelőzően a törvényhozás több más épületben ülésezett, melyek azonban szűknek bizonyultak, hogy feladatukat ellássák. Ezért 1882-ben tervpályázatot hirdettek az országgyűlési épület megépítésére. 1884. június 9-én I. Vilmos császár tette le a Reichstag alapkövét, de befejezését már nem élhette meg. Az épület 1894-ben készült el. Az első világháború befejeztével II. Vilmos császár lemondott trónjáról, és a Reichstag erkélyéről kiáltották ki a Weimari köztársaságot. 1933 február 27.-éig ez az épület maradt a német törvényhozás otthona. Aznap máig tisztázatlan okok miatt a Reichstag leégett, így az országgyűlésnek új székhelyet kellett keresnie. 1945 és a harmadik német birodalom bukása után Németországot ketté osztották, a törvényhozás pedig más városokba költözött. Habár 1961 és 1964 között az épületet felújították, a berlini fal építése miatt, ami rögtön a Reichstag mentén húzódott, az épület 30 évig funkció nélkül maradt. Csak kisebb kiállítások kaptak helyet benne.

A szovjet diktatúra bukása, és Németország újraegyesítése után, 1990. október 3-ától a Reichstagot ismét megválasztották a német parlamentnek. Ezt követően újabb felújítás kezdődött, és az épületet szinte az utolsó tégláig kicserélték. A homlokzatára felírt mondat: „Dem Deutschen Volke”, vagyis: „A Német Népnek” hirdeti az épület kötelességét. A Bundestag 1999-ben vehette ismét birtokba a megújult Reichstagot. Új, üvegből készült kupolája Berlin egyik első számú látványosságává vált, a benne elhelyezett kilátóból felejthetetlen látványt nyújt a német főváros, ahonnan még a Bundestag ülésterme is belátható.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Visegrádi Fellegvár

A fellegvárat menedékvárként emelték, ami Mátyás korában élte virágkorát, ezt követően a törököknek esett áldozatául. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük