Kezdőlap » Fitnesz » A reggeli, vagy az esti edzés a hatásosabb?

A reggeli, vagy az esti edzés a hatásosabb?

Reggel, vagy este? A hatásos edzés időpontja nemcsak a verseny-, hanem a hobbisportolók számára is fontos. Az, hogy mikor vagyunk a legjobb formában, a bioritmusunktól függ. Általános szabály tehát nincs, néhány szempontot azonban mégis érdemes figyelembe vennünk, amikor az edzés időpontját kijelöljük.

A biológiai óránk meghatározza, mikor vagyunk a legfrissebbek fizikailag, és szellemileg. Az alvási ritmus, a teljesítőképesség, a testhőmérséklet, és a szervezet vérellátása is függ a bioritmustól. Az úgynevezett belső óránknak köszönhető például az éjszakai vérnyomáscsökkenés. A bioritmus azonban egyénenként különböző lehet.

A legtöbb embernél a reggeli előtti edzés ideális lehet a fogyáshoz. A szénhidrátraktárak üresek, így a szervezetünknek a zsírraktárokhoz kell folyamodnia energiaforrásként. Ezenkívül a hajnali edzés során több zsírt égetünk, mint bármikor máskor a nap folyamán. Reggeli előtt elsősorban a könnyebb, aerob jellegű mozgásformák ajánlottak. Aki ennél intenzívebben edzene, ajánlott a tréning előtt legalább egy banánt elfogyasztania.

Közvetlenül reggeli után, tele gyomorral az edzés nem ajánlott. Délelőtt 11 körül a szervezetünk több vörös vérsejtet termel: ez ideális időpont az edzéshez. Dél körül a fizikai, és szellemi teljesítőképesség ismét csökken. Közvetlenül ebéd után a szervezetünk elsősorban az emésztéssel foglalkozik, így az edzéssel érdemes inkább várnunk. A késő délután, kora este ideális az edzés szempontjából. Aki a teljesítményét, erejét szeretné növelni, ezt az időpontot válassza. Egészen 21 óráig megfelelő a fizikai teljesítőképességünk, utána azonban a szervezet megkezdi a melatonin (alvásért felelős hormon) kiválasztását. A túl késői intenzív fizikai megterhelés alvászavarokhoz vezethet. Fontos, hogy legalább két órával a lefekvés előtt befejezzük az edzést.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mikor és mennyit kell inni, ha edzünk?

Ha az edzést dehidratált állapotban kezdjük, akkor a teljesítményünk csökkenni fog. Fontos, hogy megelőzzük ezt …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük