Kezdőlap » Fogyókúra » A reggeli napfény hatása a diétára

A reggeli napfény hatása a diétára

Egy, a közelmúltban végzett tanulmány során amerikai kutatók megállapították, hogy a testtömeg-index (BMI) közvetlen összefüggést mutat azzal, mennyi természetes fény ér minket a reggeli órákban. Azoknak a kísérleti alanyoknak, akik napi szinten hosszabb ideig tartózkodtak természetes fénnyel megvilágított helyen, nagyobb eséllyel csökkent a testtömeg-indexe. Különösen a reggeli óráknak volt fontos szerepe ebből a szempontból.
Akit a reggeli napfény, vagy világosság túl keveset, vagy egyáltalán nem ér, a testsúlya növekedését kockáztatja. A neurológusok a jelenséget az anyagcsere ingadozásaival magyarázzák. Az anyagcsere-folyamatok érzékenyen reagálnak a nappali fény hiányára, és a gyenge, lassú anyagcsere hízáshoz vezet. A reggeli fény azért különösen fontos, mert az éjszakai lassabb működés után jelt ad az anyagcsere-folyamatok serkentésére. Amennyiben ez elmarad, az egész napra rányomja a bélyegét.
A jelenség évszaktól, életkortól, nemtől, és a táplálkozás során bevitt kalóriamennyiségtől függetlenül jelentkezik.
A szakértők ezért azt tanácsolják, töltsünk minden nap legalább 20-30 percet rendkívül világos helyen, vagy napfényben: ez segít az anyagcsere szabályozásában. Aki a szabad ég alatt tartózkodik a reggeli órákban, kifejezetten jót tesz vele a szervezetének, és nem utolsósorban a megfelelő testsúly elérését, vagy megtartását is segíti. A fogyókúra során a legfontosabb természetesen a megfelelő étkezés, és a rendszeres testmozgás: a különböző kiegészítő módszerekkel, praktikákkal ezek hatását tudjuk serkenteni.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A csokoládé nem kövérít

Rendszeres, de mértéktartó fogyasztással a csokoládé – magas kalóriatartalma ellenére – még jót is tesz …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük