Kezdőlap » Fitnesz » A regeneráció szerepe az izomtömeg növelésében

A regeneráció szerepe az izomtömeg növelésében

A súlyzós, erősítő edzés és a megfelelő táplálkozás mellett a regeneráció is fontos szerepet játszik a sikeres izomtömeg-növelésben. Sokan nem tudják, hogy izmaink nem az edzés során, hanem a regenerációs fázisban növekszenek.

Rendkívül fontos az elegendő alvás. Az éjszakai pihenés hosszúsága, és az, hogy milyen mélyen alszunk, nagy mértékben befolyásolja a különböző hormonok szintjét a szervezetben. A tesztoszteron, és a növekedési hormonok felelősek az izomfejlődésért, a kortizol ezzel szemben izombontó folyamatokat indít el. Amikor alszunk, a tesztoszteron és a növekedési hormonok nagyobb mennyiségben termelődnek. Egy 8 órás, nyugodt alvás egész napra csökkentheti a kortizolszintet.

A partik, az éjszakai, alkoholfogyasztással járó szórakozás kimondottan hátrányos az izomépítés szempontjából. Az alvásmegvonás és az alkohol egyaránt hozzájárulnak a tesztoszteronszint csökkenéséhez. Természetesen időnként, mértékkel megengedett a kikapcsolódás: azonban annak, aki maximális eredményeket szeretne elérni, az izomtömeg-növelés ideje alatt ajánlott teljes mértékben lemondania az alkoholról.
Akinek nincs lehetősége eleget aludni (optimális esetben 7-9 óra), a regenerációt, és a szervezete ellazulását masszázzsal gyorsíthatja.

A látványos izomfejlődéshez, a sikeres tömegnöveléshez tehát kemény edzésekre, és önkontrollra van szükség: ezeket nem helyettesíthetjük az anabolikus szteroidokkal, melyek rendkívül káros hatással lehetnek a szervezetünkre. Fontos azonban, hogy az izomtömeg-növelő étrend, és edzésterv betartása mellett a megfelelő regenerációra is figyeljünk.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Fitness kezdőknek: mire figyeljünk oda az első edzések előtt, alatt, és után?

A fogyni vágyók sokszor választják a sportot céljaik eléréséhez. A mozgás egészséges, és valóban segíthet …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük