Kezdőlap » Karrier » A próbaidő

A próbaidő

Ha valaki szeretne dolgozni, és az önéletrajza is, valamint az állásinterjúja is sikeres volt és felvételt nyert az adott munkáltatónál, akkor megköthető a munkaszerződés. Ebben szerepelnie kell a próbaidőnek, valamint a munkavállaló és a munkáltató kötelezettségeinek. Tartalmi elemeiben szerepelnek a felek legfontosabb adatai és a munkavállaló által betöltendő munkakör megnevezése. Ezen felül fel kell tüntetni a munkavégzés helyét és idejét, a munkavállaló személyi alapbérét, valamint a bérfizetés napját. Meg kell szabni a rendes szabadság mértékét, mely 20 nap, de ahogyan a kor halad előre, azzal egyenes arányosságban a rendes szabadság ideje is nőni fog. Meg kell határozni még a felmondási idő szabályait, a próbaidőt, és fontos, hogy a munkaviszony határozott-e, vagy határozatlan idejű.

A próbaidőről a Munka Törvénykönyvében is olvashatunk, erről az 1992. évi XXII. törvény 81§ rendelkezik. A munkaszerződésben kiköthető a próbaidő is, melynek az a célja, hogy a munkáltatónak megmutathassa a munkavállaló, hogy képes az adott munkát a tőle legjobban elvárható módon elvégezni. A próbaidő tartama 30 nap, de a felek ennél rövidebb, illetve hosszabb időtartamban is megállapodhatnak. Ha a hosszabb mellett döntenek, akkor sem lehet több három hónapnál. A szerződésben megszabott próbaidőt nem lehet meghosszabbítani. Mind a munkáltató, és mind a munkavállaló részéről azonnali hatállyal, minden kötöttség nélkül megszüntethető a próbaidő, indoklás sem szükséges. Ha a felek a próbaidőben igen, de annak időtartamában nem állapodtak meg, akkor a Munka Törvénykönyve szerint, harminc napig terjedhet. Mindegy,hogy határozott, vagy határozatlan a munkaszerződés ideje, próbaidő akkor is kiköthető.

A próbaidő mindkét fél részére lehetőséget ad arra, hogy megismerjék egymást, egymás képességeit, elvárásait, valamint, hogy a munkavállaló megismerhesse a munka körülményeit.
Ami nagyon fontos, hogy mindenképp írásba kell foglalni.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Ki a jó tanár?

Elkezdődött az újabb tanév, és a tömegközlekedési eszközökön már lehet hallani, hogy „milyen hülye ez, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük