Kezdőlap » Látnivalók » A prágai Károly-híd

A prágai Károly-híd

A kor mintha mit sem számítana Prága egyik legismertebb építményének, a hét évszázad óta a Moldva fölött álló Károly-hídnak. IV. Károly cseh király és német-római császár (1346-1378) nagyszabású városépítési programjának részeként 1357. július 9-én rakta le az akkor új kőhíd alapkövét. A hidat pontosan a korábban itt álló Judit-híd helyére építették, amelyet 1342-ben elsodort egy árvíz.

A királyi asztrológusok és a számmisztika tudósai számították ki azt az időpontot, mely a híd alapkőletételének és a munkálatok megkezdésének leginkább kedvezett. Az alapkövet maga IV. Károly fektette le 1357. július 9-én, reggel 5 óra 31 perckor. Ez a dátum azért maradt fenn ilyen pontosan, mert a 135797531 számsorként is feljegyzett dátum elölről és hátulról olvasva is ugyanazt a percet adja ki. Ezt a különleges számsort a híd egyik végén álló torony falára ki is függesztették. Minden kedvező előjel dacára az új királyi híd csak 1402-ben, tehát 45 évvel az építkezés megkezdése után készült el. Sokáig ez volt az egyetlen kőhíd Prágában. A híd teljes hossza 516 méter, szélessége majd 10 méter, 16 pillér tartja, az anyaga pedig fehér mészkő. Védelmében tornyokat is emeltek, díszítésére szobrokat helyeztek el. A kőhíd a prágai polgárok lakta Óvárost és a várba vezető Kisoldalt köti össze. A híd 657 éve íródó története során számos jeles eseménynek volt szemtanúja. A XVII. és a XVIII. században jelentős felújításon esett át az építmény.

Az ipari és kereskedelmi fejlődéssel a híd jelentősége is megnőtt, a technikai fejlődés a Károly-hidat sem kerülhette el. IV. Károly nevét a híd csak 1870-től viseli, azelőtt egyszerűen csak Prágai-híd vagy Kő-híd volt a neve. 1905. május 15-én hajthattak át utoljára lovas kocsival a hídon, ezt követően 1908-tól buszok és villamosok közlekedtek a rajta.
A történelem viharai miatt a hidat többször is fel kellett újítani, az első céltudatos restaurálási program 1874 és 1883 között zajlott, ekkor a tornyokat újították fel. A híd egészét érintő rekonstrukció 1965 és 1978 között zajlott, ezt követően már csak a gyalogosok számára nyitották meg a hidat.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hol található a Union Station?

A Los Angeles-i Union Station az utolsó nagy vasútállomások egyike a vasút történetének aranykorából. A …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük