Kezdőlap » Látnivalók » A Pont du Gard

A Pont du Gard

A Pont du Gard (jelentése: Gard folyó hídja) egy római kori vízvezeték és híd a Gard folyó felett Franciaország délnyugati részén. Remoulins nevű várostól nem messze fekszik. Egy kitűnő állapotban fennmaradt vízvezeték része, amely csaknem 2000 éves. A háromszintű híd összesen 49 méter magas. Az alsó szintet 6 ív tartja, mely 142 méter hosszú, 6 méter széles, és 22 méter magas. Fölötte, a középső szintet 11 ív tartja, 242 méter hosszú, 4 méter széles és 20 méter magas. Végül a legfelső szintet, amely a vízvezetéket is magába foglalta 35 ív tartja, 275 méter hosszú, 3 méter széles és 7 méter magas.

A legalsó szinten út vezetett át, a legfelső szint tetején van a vízvezeték, amelynek lejtése állandó 0,4% dőlésű. A teljes vízvezetéknek, amelynek a híd is a része, a több mint 50 km-es távolságban lévő forrástól kellett a vizet Nemausus (ma Nimes) városába eljuttatni. A vezeték napi 20.000 köbméter vizet tudott a városnak biztosítani.

Építése 19 körül vette kezdetét, és a körülbelül 1000 munkás majd három évig dolgozott rajta. Funkcióját valamivel több, mint 300 évig látta el sikeresen, de a vezeték tisztán tartása folyamatos karbantartást igényelt volna, amit a IV. századtól kezdve mindinkább elhanyagoltak. Hamarosan teljesen használhatatlanná vált, a vezeték eltömítődött a kőanyagot pedig a környékbeli építkezésekhez széthordták. A Gard folyó hídja mégis épségben vészelte át a húsz évszázadot. Többször kísérelték meg a híd átépítését, majd renoválását, végül a XX. század végére turisztikai épületek vették körül, a közelben futó autóutat másfelé vezették. A Pont du Gard ma az egyike az öt leglátogatottabb francia látványosságnak.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Látnivalók Nafplionban

Látnivaló van bőven Nafplionban is, napokon keresztül elnézelődhetünk a városban és még ki sem kell …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük