Kezdőlap » Betegségek » A policisztás petefészek szindróma tünetei, kezelése

A policisztás petefészek szindróma tünetei, kezelése

A policisztás petefészek szindróma (PCOS) a leggyakoribb oka a meddőségnek a reproduktív korú nők esetében, fontos előfutára, az anyagcserezavaroknak, a cukorbetegségeknek és a szívbetegségeknek. Gyakran társul elhízással, szív- és érrendszeri betegségekkel.

A probléma kiváltó oka, hogy a petefészek túl sok androgént kezd el termelni, ezáltal szabálytalanná válik az ovuláció és a menstruáció. Jellemző tünet még, hogy a petefészek megnagyobbodik és sok kis ciszták alakulnak ki benne. Egy normális menstruációs ciklus során egy, az ovulációs szakaszban a petefészekben egy pár tüsző növekedésnek indul, az egyikből domináns tüsző válik, majd leszakad a petefészekről és ez váltja ki a menstruációs vérzést.

Akiknél PCOS alakult ki, ott az androgének megállítják a tüsző fejlődését, így nem jön létre a vérzés. Amíg a tüneteket teljesen megértik a kutatók, a pontos okát, hogy miért is alakul ki a PCOS, még nem tudják. Úgy vélik, az androgének nem csak a tüszők leszakadásába szólnak bele, hanem a hipofízisben termelődő luteinizáló hormon termelését is befolyásolhatják. Így akadályozva meg a petefészek normális és kiegyensúlyozott működését.

Vannak kutatók, aki viszont azt gondolják, hogy inzulin rezisztencia alakul ki a PCOS-es betegeknél, mely 2. típusú cukorbetegséghez vezet, magával hordozva a hasnyálmirigy rendellenes működést, mely közvetve a hipofízis sejtjeit szabályozza. Tehát az elhízás csak rontja a PCOS betegséget. A hormonok egymásra utaltsága miatt a betegségben szenvedők, gyakran depressziósak, önbizalom hiányba szenvednek. Egyelőre gyógymód teljesen nincs a betegségre, de mindenesetre érdemes endokrinológussal konzultálni ez ügyben, ugyanis a betegség annyi hormonális utat érint, hogy nem elegendő egyet kezelni, ahhoz, hogy a probléma teljesen megoldódjon.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mikor beszélünk ödémáról

Latin nevén : hydrops, vizenyő avagy kóros folyadékfelhalmozódás a szövetekben, amely miatt gyakran nem fájdalmas …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük