Kezdőlap » Látnivalók » A Pisa-i ferde torony

A Pisa-i ferde torony

Pisa városa Olaszországban, Firenzétől 80 km-re nyugatra fekszik. A híres ferde torony a pisai dóm mellett álló harangtorony, a dóm, a keresztelőkápolna és a temető együttesének a része. Ha az 55 méter magas torony egyenesen állna, aligha vált volna ennyire ismertté. A ferde torony kör alaprajzú, a toronyszobával együtt 8 emelete van. A hat központi emeletet díszesen burkolt törpegaléria-rendszer övezi, a bizánci és iszlám építészet jegyeit viseli magán.

A pisai dómot 1063-ban kezdték építeni, amikor a pisaiak tengeri csatában legyőzték a palermói szaracénokat. A különálló harangtorony építését 1173-ban, majd egy évszázaddal később kezdték építeni Bonnano Pisano és Wilhelm von Innsbruck építészmesterek vezetésével. Sokak szerint a torony ferdesége eredetileg is a tervek között szerepelt, azonban sokkal valószínűbb, hogy ismervén a talaj szerkezetét a tervezés során számoltak a torony esetleges megdőlésével, ám nem ebben a mértékben. Amikor a torony építésébe kezdtek, Pisa gazdag kereskedőváros volt, és szoros kapcsolatot tartott a szicíliai és közel-keleti muzulmánokkal. A torony és a dóm is magán hordozza az iszlám díszítés jegyeit. A harmadik emelet elkészülte után az építkezések 100 évig szüneteltek, mert akkoriban Pisa állandóan hadban állt Genovával, Luccával vagy Firenzével. 1272-ben folytatták az építkezést, további négy emeletet húztak fel a toronyra úgy, hogy kiegyensúlyozza az addigi elhajlást. Majd 1284-ben az építkezés ismét leállt, amikor Pisa vereséget szenvedett a genovaiaktól. A nyolcadik emelet 1372-re készült el, ekkor helyezték fel az első harangot is. A legnagyobb, hetedik harang 1655-ben került a helyére.

A torony dőlésszöge évről évre növekszik. Az 1600-as évek elején Galileo Galilei is kísérleteket hajtott végre a Ferde toronyban. A tetejéről tárgyakat dobott le, hogy ezzel bizonyítsa, az esés sebessége független a tárgyak súlyától. A századok múlásával a torony dőlése egyre nőtt. Az 1900-as évek elején a tengelyének eltérése a függőlegestől 4,3 méter volt. Ez a távolság a 90-es évekre 4,6 méterre nőtt. Ekkor Pisa városa pénzgyűjtésbe kezdett, hogy megőrizzék a tornyot a pusztulástól. A harangokat elszállították, hogy csökkenjen a terhelés a torony tetején. Északnyugat felé több kábellel kikötötték, hogy stabilizálják a torony délkeleti irányú dőlését. A torony tengelyének a függőlegestől való eltérése ma 3,99 méter.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Visegrádi Fellegvár

A fellegvárat menedékvárként emelték, ami Mátyás korában élte virágkorát, ezt követően a törököknek esett áldozatául. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük