Kezdőlap » Növények » A piruló őzlábgomba

A piruló őzlábgomba

A Magyarországon is gyakran előforduló piruló őzlábgomba az ehető csiperke gombák közé tartozik.A nagy őzlábgombánál alacsonyabb termetű piruló őzláb gomba latin neve Macrolepiota rachodes (Vitt.)Singer.

Ezzel a gombafajtával az erdőkben, az erdők szélén a parkokban és az utak szélén gyakran találkozhatunk júliustól októberig. A piruló őzláb gomba karcsú tönkje bunkós bázisú, hengeres, amely fiatalon talpszerűen kiszélesedő. A karcsú tönk magassága maximum 20-25 cm-re növő üreges, szálas, a vastagsága 1-2 cm. A gomba gallérja fölött és alatt sima, a kalapból csuklósan kifordítható. A tönk színe lehet fehéres szürke, halvány barnás szürkés, pikkelyes, egyszínű. A kettős gallérja vastag, gyapjas és forgatható.

A színe fehéres barnás, amely sértésre vörösödik. A kalapja 6-20 cm között változik. A kalap alakja gömb domború, majd kiterülő, mindig tompa púpos, amelynek cafrangos a széle. A kalap felszíne krém alapon nagy gyapjas, elálló, tetőcserépszerű, táblás barna pikkelyekkel. A krémszínű széles lemezei sűrűk, a tönk előtt gyűrűbe összenőttek. A piruló őzláb gomba húsa fehéres színű, amely a kalap részében lágy, kócszerű, amíg a tönkben rostos, alul szívós rostos.

Ha megvágjuk sáfrány vörösre színeződik el, azonban a színváltozása nem mindig feltűnő.. Az elliptikus, sima spórái sárgák. Az ehető őzláb gomba fajták közé tartozik, mely kellemes szagú és kevésbé ízletes ízű. Gyűjtésénél figyelni kell, könnyen összekeverhető a súlyosan mérgező vörhenyes és a büdös őzlábgombával.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az esőerdők liánjai

A növényfajok több mint kétharmada a trópusi esőerdőkben található meg. Amelyek menedéket és élelmet nyújtanak …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük