Kezdőlap » Látnivalók » A Parlament

A Parlament

Az Országház Budapest egyik legismertebb középülete, a Magyar Országgyűlésnek a székhelye. 1873-ban egyesült a Duna két partján fekvő Pest, Buda és Óbuda, létrehozva a magyar fővárost. Hét évvel később az országgyűlés az ország szuverenitását kifejező új parlament épület létrehozását határozta el. 1884-ben kezdődtek meg az építkezések Steindl Imre vezetésével, s 1896-ra, a magyar állam 1000 éves fennállásának évfordulójára sikerült olyan állapotba hozni, hogy át lehetett adni rendeltetésének.

A Duna partján, a Kossuth Lajos téren található épület mind külső tömeghatásában, mind belső elrendezésében méltán tekinthető a XIX.-XX. század fordulója egyik nagy alkotásának az európai kontinensen. 1902-re készült el teljesen, és ezzel egész Európa legnagyobb országgyűlési épülete lett. A Parlamentet számtalan kis csúcsos torony díszíti, a hatalmas, 96 méter magas kupola két gótikus torony között magasodik. Az építmény 268 méter hosszú és 118 méter széles. Belsejében 10 udvar, 29 lépcsőház és 691 terem van. A külső homlokzaton a magyar uralkodók, az erdélyi fejedelmek és híres hadvezérek szobrait helyezték el. Az ablakok fölött királyok és fejedelmek címerei láthatók. A főbejárat az épület keleti oldalának közepén, két bronzoroszlánnal övezett lépcsőn feljutva érhető el.

Az Országház építésére kiírt pályázatára beérkezett tervek közül négyet jutalmaztak, végül Steindl Imre Alkotmány 1. című épületterve nyerte meg a pályázatot. Építése közben néhány szükséges változtatáson esett át, de végül 19 év alatt, több mint 37.000.000 osztrák-magyar koronából felépült Magyarország országháza. Steindl Imre élete főművének befejezését, az épület 1902-es átadását már nem érhette meg. A korabeli bírálatok ellenére ma már kétség kívül nemzeti büszkeségünk, s fővárosunk egyik legnagyobb, legfeltűnőbb, legszebb épülete. Az Országházban vannak kiállítva a magyar koronázási jelvények, a Szent Korona, a jogar és az országalma.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Miért nézzük meg Tiahuanaco-t?

Tiahuanaco a Titicaca-tótól mintegy 15 kilométerre található. Műemlékei és szobrai nagy érdeklődést keltettek a régészek …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük