Kezdőlap » Egészséges életmód » A párkapcsolat kövérít?

A párkapcsolat kövérít?

Ha párkapcsolatban élünk, könnyen ahhoz vezethet, hogy kevesebbet sportolunk. Ez kiváltképpen érvényes, ha együtt élünk a párunkkal. Legnagyobb mértékben azonban a házasoknál esik vissza a sporttevékenység mértéke. Ami eddig csak feltételezésnek számított, nemrég egy tanulmányban bizonyításra került: a heidelbergi egyetem szociológusai által végzett kutatás során. Az ok: a nőknek és a férfiaknak egy stabil kapcsolatban nem kell annyira ügyelniük a külsejükre, mint amikor párt keresnek.
A kutatás során több, mint 11 000 nő és férfi adatait értékelték ki, akiket 1992 és 2011 között ismételten megkérdeztek. A reprezentatív felmérés adatai azt mutatják: függetlenül attól, hogy a megkérdezettek egy párkapcsolatban külön vagy együtt éltek, házasok voltak-e, vagy sem: kevesebb sportot űztek, mint azokban az időszakokban, amikor egyedülállók voltak. A párkapcsolatokban a külön élő férfiak és nők hanyagolták el legkevésbé a sporttevékenységet. A kutatások azt igazolják, annál jobban alábbhagy a fizikai aktivitás, minél stabilabb a kapcsolat. Általánosan alkalmazott kifogás a sportra fordítható idő hiánya, azonban ez nem megfelelő magyarázat az aktivitás csökkenésére.
Az adatok azt is megmutatják: a férfiak az ötvenes éveik közepétől kevésbé hajlamosak arra, hogy a házasság alatt kevesebbet mozogjanak, mint korábban. Ennek oka lehet, hogy a nők ebben az életkorban jobban figyelnek a partnerük egészségére, és motiválják a sportolásra – valószínűsítik a szociológusok. Fordítva sajnos nem ez a helyzet: a nőknél életkortól függetlenül csökkent fizikai aktivitáshoz vezet a házasság.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A testmozgás szerepe az egészség megőrzésében

Régóta tudjuk, hogy a rendszeres mozgás és az egészség között szoros összefüggés van. A mai …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük