Kezdőlap » Látnivalók » A párizsi Notre-Dame

A párizsi Notre-Dame

A Notre-Dame (jelenése: Mi asszonyunk) Párizs legismertebb és legnagyobb gótikus stílusú temploma. A Szajna partján felépített hatalmas katedrális építése 157 évig, 1163-tól 1320-ig tartott. Méretei impozánsak, teljes hossza 128 méter, tornyai magassága 63 méter. A főhajó belmagassága 43 méteres. A karcsú, magas falak súlyát a külső támpillérek viselik, mely a korai gótika legjellemzőbb megoldása a katedrálisok építésében. A keskeny, magas ablakok és a színezett üveggel kirakott rózsaablakok szintén hozzáadnak a katedrális pompájához. Homlokzatát kőből faragott vízköpők és szobrok díszítik. Méreteihez híven a székesegyház nagyon jó akusztikával rendelkezik, így 3 orgona is található benne. Közülük a legnagyobb a világon jelenleg is működő orgonák közt is a legnagyobb, 7800 síppal rendelkezik, zenei szakértők a világ egyik legtisztábban szóló és legjobb hangszerének tekintik.

Az 1789-es francia forradalomban teljesen elpusztult, de 70 évvel később az eredeti tervek alapján eredeti állapotában építették újjá. Notre-Dame Katedrális napjainkban sem csak egy múzeum, vagy templom, hanem a vallás egyik központja. Fontos szerepet tölt be a mai kor embereinek életében is, évente millióan látogatják.

Victor Hugo 1831-ben kiadott regénye tette világszerte ismertté a párizsi Notre-Dame-ot, melyet a XV. században játszódó történeten keresztül mutat be. Az akkori kor társadalmát valamint a városi életet meséli el a korabeli Párizsban, később megismerjük a főszereplőket is, Esmeraldát a cigánylányt és Quasimodo-t, a torz külsejű púpos harangozót. A könyvből több filmfeldolgozás is készült.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mit csodálhatunk meg Londonban?

Sir Christopher Wren (1632-1723) Szent Pál-székesegyháza presztízs tekintetében London templomai sorában a második a westminsteri …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük