Kezdőlap » Kert » A parcellák és a tőkehelyek kijelölése

A parcellák és a tőkehelyek kijelölése

Ezekre a műveletekre csak azután kerülhet sor, amikor a területről az összes növényi maradványt (tuskó, gyökér, tarack), valamint köveket lehordtuk és a talaj felszínét teljesen simára elmunkáltuk. Barázdamélyedés, vagy egyéb egyenetlenség a területen nem maradhat. Nagyobb terület telepítésekor az utakat és a táblákat műszerrel jelöljük ki. Derékszöget azonban elfogadható pontossággal kertészzsinórral is kitűzhetünk. A kitűzést mindig az alapirány megjelölésével kezdjük. Ez legtöbbször a főútvonal egyik széle. A táblák oldalát erre merőlegesen tűzzük ki, megjelölve a tábla négy sarkát. A további kitűzést, a sor és tőkehely kijelölését csak azután kezdjük, amikor meggyőződtünk a fő irányok, a táblabeosztás helyességéről.

A kitűzéshez egyenes, fehérre festett vagy meszelt, különböző hosszúságú karó és cövek kell. Azután kijelöljük az utak, majd a mezsgye, illetve az út melletti szélső sorok helyét. Az út szélességének megállapításakor a permetlé, a szőlő és a trágyaszállításhoz használt jármű méretét vegyük figyelembe és ha szükséges, akkor területünkön hagyjunk a járműveknek fordulási helyet. A mezsgyétől a szélső sor helyét a törvényben előírt, illetve a helyileg szokásos távolságra tűzzük ki. Az úttól a szélső sort legalább 80 cm-nyire ültessük. A táblák, vagy a parcellák méretezésekor tartsuk szem előtt, hogy huzalos támaszú szőlőkben a közlekedés csak a sorok irányában lehetséges. Ezért a hosszabb sorokat 40-50 cm-enként átjáró, gyalogos utakkal szakítsuk meg. A sor és tőkehely kijelöléséhez a vékony acélszálakból sodrott felel meg a legjobban, mert kevéssé nyúlik. Ezután a tábla két végén a huzal mellett pálcikával először a sor, majd pedig a tábla másik két szélénél a tőtávolságot jelöljük meg.

Ezt a munkát keretelésnek nevezzük. Ezután a táblán, vagy parcellán kijelöljük a tőkehelyeket úgy, hogy mindegyik tőke helyét pálcikával, vagy hálózatos vonalazással jelöljük meg. Az utóbbi esetben kifeszített huzal mellett a földön karóval először a sorok irányát jelöljük meg, majd erre keresztbe a tőketávolságnak megfelelően végezzük el a vonalazást. Nagyobb lejtésű és egyenetlen felületű területen szabályos sorokat csak függőónnal ellátott kitűző léccel tudunk kijelölni

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Ültessünk kivifát

A kivi hazánkban is termő gyümölcs, amelyet akár saját kis kertünkben is megtermelhetünk. Ha szeretnék …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük