Kezdőlap » Növények » A papaja

A papaja

A papaja a dinnyefafélék családjába tartozó, nagy termetű növény. Feltehetően Mexikóban alakult ki több faj kereszteződéséből. A papaja latin neve Carica papaya .Ma a világ összes trópusi vidékén és a legmelegebb szubtrópusi terülteken is termesztik.

A papajának 8-10 magasra megnövő, pálmaszerű, de nem elágazó törzse van. Nincsenek oldalágai, a szár csúcsút mélyen karéjos, nagy akár a 60 cm átmérőt is elérő, és kb. 60 cm hosszú, üreges levélnyélen ülő levelek koronázzák. A virágai aprók, zöldes színűek, amelyek akár önállóan, vagy kettes-hármas csoportokban a törzs felső részén helyezkednek el. Normálisan a faj kétlaki, a porzós és a termős virágok különböző egyedeken nőnek, de gyakoriak az olyan fák is amiken mindkét fajta virág megtalálható. A tölcsér alakú, 2,5 mm hosszú porzós virágok 90 cm hosszú kocsányon csoportosan találhatók . A fehér, ötcimpájú pártás porzós virágok torkában 10 porzó található.

Míg a levélhónaljakban gyakran csak egyetlen termős virág fejlődik. Ezek a virágok sokkal nagyobbak és rövid kocsányon ülnek. A gömbölyű, vagy henger alakú termés hossza 7,5-50 cm, de lehet ennél nagyobb, a súlya elérheti akár a 9-11,5 kg-ot. termésére emlékeztet. A papajafa termésen nagyon lédús a terméshús sötét sárga, narancssárga vagy lazac piros színű. A terméshús vastagsága mintegy 2,5 cm. A termés belső falán a nagy központi üregbe sűrűn helyezkednek el a rücskös felszínű, fekete színű borsószemnyi magok.

A papaja enyhén édes és kellemesen pézsma illatú. Általában magról vetik, gyors növésű, a vetéstől számított első évben már terem. Sok országban népszerű reggeli gyümölcs, salátákhoz, süteményekhez, sörbetek, rostos ivólevek, és édességek készítéséhez is felhasználják. Éretlen termését a tökhöz hasonlóan megfőzik.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Szarvasgomba a földalatti gomba

A földalatti gomba fajtákat nehezebb gyűjteni azoknál a gombafajtáknál, amiket szabad szemmel is könnyen észrevehetünk. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük