Kezdőlap » Egészséges életmód » A paleolit étrend és a civilizációs betegségek kapcsolata

A paleolit étrend és a civilizációs betegségek kapcsolata

A XX. század második felében óriási fejlődésnek indult az orvostudomány: új műtéti eljárásokat és képalkotó eszközöket kezdtek el használni és rengeteg újfajta gyógyszer is megjelent a piacon. A nyugati civilizációban viszont a 60-as évektől kezdve megsokszorozódtak a szív- és érrendszeri panaszok, és sokkal gyakoribbak lettek a daganatos betegségek. Egyre több a túlsúlyos gyerek és felnőtt, és növekszik a cukorbetegek, allergiások és depressziósok száma. Ezek az úgynevezett civilizációs betegségek egyre fiatalabb korban alakulnak ki, a gyógyszerek pedig – a rengeteg mellékhatás mellett – csak a betegségek tüneteit enyhítik, a valódi problémát nem oldják meg !
A megoldás gyökere a modern táplálkozásban keresendő. Az emberi lét mai formája kb. két és fél millió év alatt alakult ki. Ekkor azt fogyasztották, ami eleve adott volt: húst, halat, zöldséget, gyümölcsöt, magvakat, zsírt. Mivel a népesség egyre növekedett, szükségessé vált a földművelés és állattenyésztés, mert a természetben már nem volt annyi táplálék, hogy elég legyen mindenkinek. Így olyan elemek kerültek a táplálékok közé, amelyekhez az emberi szervezet nem volt hozzászokva, mint a gabonafélék és a hüvelyesek.
Az iparosodás korában jelent meg a finomított cukor, és a nemesített gabonák. Amerikából Európába érkezett a kukorica, a burgonya, keletről a rizs. Így aztán dominánssá váltak a gyorsan felszívódó szénhidrátok, de erre az emberek szervezete nem volt felkészülve.
A városiasodás következménye lett az is, hogy kevesebb időt töltöttek az emberek a szabadban, ami D-vitamin hiányhoz vezetett, amely az egyik okozója az érrendszeri- és a daganatos betegségeknek. Az idők folyamán megjelent az emberi higiénia és a védőoltások túlzásba vitele, ami a természetes immunitásunkat rontja.
A paleolit étrend éppen ezeket a kialakult hatásokat igyekszik csökkenteni. A már előzőleg említett táplálékokra korlátozódik, mint a hús, hal, zöldség, gyümölcs, olajos magvak, és kizárja a gabonaféléket, tej és tejtermékeket, cukrot, rizst, burgonyát, kukoricát.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Koffein – barát vagy ellenség?

Mi a koffein? A koffein izgatószer, ami növeli az éberséget, koncentrációt és az állóképességet. Leggyakrabban …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük