Kezdőlap » Betegségek » A pajzsmirigy túlműködés, avagy a Graves-Besadow kór

A pajzsmirigy túlműködés, avagy a Graves-Besadow kór

A Graves-Besadow kór egy autóimmun betegség, mely a pajzsmirigy túlműködését váltja ki. Stresszhelyzetek növekedése által a pajzsmirigyben túlműködés tünetei gyakran fedezhetők fel. A pajzsmirigyet fokozott hormontermelésre kényszerítik a vérben felbukkanó TSH receptor elleni antitestek. Mivel az anyagcserére is hatással vannak a pajzsmirigyhormonok szinte minden szervrendszerben, így a tünetei a betegségnek eléggé összetettek. Figyelmeztető tünetei lehetnek, melyeket Basedow jegyzett fel: szapora szívműködés, előredülledő szem, pajzsmirigy megnagyobbodás (struma).

A páciens kezdeti időben fáradékony lesz, a vérnyomása emelkedik, szaporábban ver a szíve és a vérkeingés felgyorsul. Súlyos szívpanaszokhoz vezethet a szívizom megemelkedett oxigénigénye, amely a szív felfokozott munkálya által következik be. Nehézlégzés észlelhető a légzőrendszerben, ami az esetleges asztmát csak sújosbítja. A páciensek nehezen viselik a meleget és előfordulhat a haj hullása is.

Gyakori az ingerlékenység, hangulatingadozás, koncentrációs zavarok, nyugtalan alvás, melyek az idegrendszer zavaros működéséhez, esetleg súlyos pszichés zavarhoz vezetnek. Sajnos elmondható, hogy a betegség az emésztőrendszerben is zavarokat okoz, a feltűnően jó étvágy mellett jelentős mértékű fogyás észlelhető. Napi többszöri széklet a bélrendszer megfokozódott működése miatt alakulhat ki. Az izomgyengeség is a kórra utaló jel lehet, amely főleg a végtagok elgyengülésénél szembetűnő.

A nőknél rendszertelen periódus, a férfiaknál csökkenő libidó a nemi funkciók romlására utal. A szem előredülledése a Basedow kór velejáró tünete, mely sajnos olyan mértékű is lehet, hogy a látás romlása is bekövetkezhet. A pajzsmirigy megnagyobbodás vizsgálatára az orvos ultrahang és izotópvizsgálatot kérhet. A betegséget kezelhetik gyógyszeresen, műtéttel. illetve izotópkezeléssel. A kezelés alatt mindenképpen kerülendő a napozás, alkoholfogyasztás, dohányzás, illetve a stresszhelyzetek.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mikor beszélünk ödémáról

Latin nevén : hydrops, vizenyő avagy kóros folyadékfelhalmozódás a szövetekben, amely miatt gyakran nem fájdalmas …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük