Kezdőlap » Betegségek » a pajzsmirigy megbetegedése

a pajzsmirigy megbetegedése

A pajzsmirigy a légcső, valamint a gégecső előtt kétoldalt helyezkedik el. Ez egy belső elválasztású mirigy, mely lebenyekből áll. A pajzsmirigy működését az agyalapi mirigy által termelt hormon szabályozza.

Melyek is a pajzsmirigy által termelt hormonok, amelyek közvetlenül a véráramba jutnak?
A tiroxin, azaz T4 az anyagcsere folyamatokra van hatással, mint a fehérjeszintézis, szív, máj, izomzat, vese oxigénfogyasztása. Fiatalkorban a tiroxin hiánya kretenizmushoz vezet, ami azt jelenti, hogy az illetőnél súlyos szellemi és testi visszamaradottság áll fenn.
A másik pajzsmirigy által termelt hormon a trijód-tironin hormon, azaz a T3.
Végül pedig a kalcitonin nevű hormon, mely a kalcium anyagcserére fejti ki hatását.

A trijód-tironin valamint a tiroxin felépítéséhez jódra van szükség. Ha nincs elég jód a pajzsmirigy hormonok nem képződnek megfelelő mennyiségben, és az agyalapi mirigy serkentő hatására egyre nagyobbak és nagyobbak lesznek, majd kialakul a golyva.

Onnan vesszük észre, ha a pajzsmirigy alulműködik, hogy hirtelen elkezdünk hízni, eltűnik a testszőrzet, kiszárad a bőr, fizikailag és szellemileg is lelassulunk, és depresszió is előfordulhat.
Ilyenkor a kezelés hormonpótlással történik, és ennek következtében a tünetek már pár hét alatt megszűnnek.

Ha a pajzsmirigy túlműködéséhez van „szerencsénk”, akkor azt úgy vehetjük észre, hogy a pajzsmirigy megnagyobbodik, a szemek kidüllednek, korai őszülés vagy hajritkulás következik be, emelkedik a vérnyomás és szaporodik a szívverés, bőr és körömproblémák jelentkezhetnek.
Ilyenkor a pajzsmirigy hormonok termelődését gátló gyógyszerekkel kezelik a beteget. A tünetek pár héten belül el is múlnak, a hajhullás is megszűnik, majd fokozatosan újra dúsulni kezd a haj.

Ha autoimmun pajzsmirigygyulladásban jóddal kezelik a beteget, az fokozhatja a gyulladást, tehát ilyenkor a jód adása inkább ellenjavallt.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Laktózérzékenyen egy életen át: okozhat-e komplikációkat az ételérzékenység?

A laktózintolerancia legtöbbször krónikusnak számít, mivel az esetek nagy részében nem gyógyítható. Az érintetteknek ezért …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük