Kezdőlap » Betegségek » A pajzsmirigy alul működés kezelése

A pajzsmirigy alul működés kezelése

A pajzsmirigy a test egyik legfontosabb mirigye, ha nem működik megfelelően, akár halálhoz is vezethet. Ha működése eltér az egészségestől, az izmok meggyengülnek, súlygyarapodás vagy extrém súlyvesztés következik be, romlik a memória, és hatással a menstruációs ciklusra is. A vetélésekért és a meddőségért is a pajzsmirigy a felelős.

A világon több mint 60 millió ember küzd pajzsmirigy betegséggel. A nőknél nyolcszor nagyobb a valószínűsége, hogy pajzsmirigy működési zavar alakul ki, mint a férfiaknál. Kezdődő pajzsmirigy betegségre utalhat a fáradékonyság és a depresszióra való hajlam. A pajzsmirigy egy pillangó alakú mirigy, a nyak alsó részében a gége fölött helyezkedik el.

A pajzsmirigy hormont, a tiroxint termeli, az egész anyag-cserét irányító hormon, beleszól az oxigén felvételbe, a vércukorszint szabályozásba, befolyásolja a hőtermelést, fenntartja a vérnyomást, szabályozza a szövetek növekedését, a csontok fejlődését és a reproduktív rendszert is befolyásolja. A pajzsmirigy rendellenes működés három úton következhet be, vagy túl kevés a tiroxin és pajzsmirigy alul működés vagyis hypothyreosis jön létre, vagy túl sok a tiroxin akkor pajzsmirigy túlműködés vagyis hyperhyreosis alakul ki, vagy göbök képződnek a pajzsmirigybe, amely hatására a szövet óriásira nő, sok esetben nem alakul ki daganat az egész mirigyen, de mivel ilyen esetben az egész pajzsmirigy eltávolítása a javasolt. A hypothyreosis esetén, kevés tiroxin termelődik, a testben zajló anyagcsere folyamatok csökkennek, a test lelassul.

Tünetei: fáradtság, depresszió, alacsony testhőmérséklet, súlygyarapodás, száraz és viszkető bőr, vékony, száraz haj, hajhullás, puffadt végtagok és arc, csökkent íz- és illatérzékelés, székrekedés, rossz memória, rekedtség, szabálytalan vagy erős menstruáció, magas koleszterin szint, nagyobbodott pajzsmirigy (golyva), meddőség. Hypothyreosis előfordulhat spontán, vagy terhesség után.

Autoimmun betegségként is megjelenik, ezt nevezzük Hashimoti-thyreoiditisnek, amikor is a test megtámadja az egészséges szöveteket, ahelyett hogy a behatoló baktériumokkal vagy vírusokkal harcolnának. Mivel így a pajzsmirigy szövetei ellen termel antitesteket a test, így lecsökken a tiroxin termelés, és ezt vezet hypothyreoditishez.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A C-vitamin

A C-vitaminról mindenki azt gondolja, hogy ismeri, tudja mire jó, mire kell használni. Az igazság …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük