Kezdőlap » Egészséges életmód » A nyers étkezés előnyei, és hátrányai

A nyers étkezés előnyei, és hátrányai

Egyre többen választják az alternatív étkezési formákat: a nyers koszt is ezek közé tartozik. Mik az előnyei, és a hátrányai, ha az étrendünk nyers élelmiszerekre épül?

Tudományos kutatások során megállapították, hogy az élelmiszerek 42°C fölé melegítése a biokatalizátorok, azaz a hőérzékeny enzimek pusztulását eredményezi. Ezek az enzimek azonban rendkívül fontosak az emberi szervezet számára ahhoz, hogy a táplálékot jobban meg tudjuk emészteni. A nyers élelmiszerekben található enzimeket, és ásványi anyagokat könnyebben fel tudja venni a szervezetünk.

A hőkezeléssel káros cukor-, illetve fehérjekombinációk keletkezhetnek az élelmiszerekben, melyek nehezen emészthetőek a szervezet számára. A nyers koszt fogyasztásával tehát energiát spórolunk, melyet a szervezet a gyógyítási folyamatokhoz tud hasznosítani. Az aszalás a nyers táplálkozás egyes változataiban is megengedett.
Az átállást a nyers ételekre azonban kizárólag fokozatosan érdemes megvalósítani: a hirtelen váltás súlyos emésztési problémákhoz vezethet, melyet a nagy mennyiségű rostfogyasztás idéz elő. A vegán nyers koszt a különféle tápanyagok hiányához vezethet. A tej, tojás hőkezelés nélküli fogyasztása azonban veszélyes lehet, a nyers húst fogyasztani semmiképpen sem ajánlott.

A nyers táplálkozás során elégtelen lehet a kalcium-, cink-, jód-, magnézium-, B12-, és D-vitaminbevitel. A vitaminok, ásványi anyagok és esszenciális nyomelemek létfontosságúak a szervezet számára, a hiányuk súlyos panaszokhoz vezethet. A nyers diéta elkezdése előtt tehát mindenképpen egyeztessünk orvosunkkal, vagy táplálkozási tanácsadóval a vitaminpótlás megfelelő módszereiről.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Miért fontos a vas, és mennyit fogyasszunk naponta?

A vas számos élelmiszerben megtalálható, de általában csekély mennyiségben. A húsok, halak, zöld színű zöldségek, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük