Kezdőlap » Egészséges életmód » A nyers élelmiszerek veszélyesek is lehetnek

A nyers élelmiszerek veszélyesek is lehetnek

Köztudott, hogy a peszticidek, színezőanyagok, és egyéb vegyi anyagok az élelmiszerekben veszélyesek lehetnek. Azonban az ételmérgezések jelentős része nem ezek miatt alakul ki. A hibás elkészítés, vagy tárolás következtében az egyébként egészséges élelmiszerek is mérgezővé válhatnak.

A nyers, vagy nem megfelelően hőkezelt élelmiszerek az ételmérgezési esetek viszonylag nagy részéért felelősek. A leggyakoribb ételmérgezések közé tartozik a szalmonellafertőzés, ami a szárnyas-, marha-, vagy disznóhús nem megfelelő hőkezelése miatt kerülhet az ételbe. A szalmonella a tojásban, illetve a tojást tartalmazó ételekben: a majonézben, és a tejes fagylaltokban is előfordulhat. Figyeljünk arra, hogy azokat az alapanyagokat, melyeknél magasabb a szalmonellafertőzés rizikója, hűtőben tároljuk, és fogyasztás előtt 70°C-on legalább 10 percig hőkezeljük: ez megöli a baktériumokat. A nyári hónapokban kerüljük a nyers tojást tartalmazó ételek, desszertek: például a tiramisu fogyasztását.

A krumpli, zöldbab, a hüvelyesek és a gabonák kizárólag főzés után fogyaszthatók. A nyers bab phasint tartalmaz, amely az emberi szervezet számára veszélyes glykoprotein. A phasin alacsony koncentrációban hányinger kialakulását, és hányást idézhet elő, magasabb koncentrációban fogyasztása akár halált is okozhat. Az érzékeny gyomrú emberek a hüvelyeseket főzött formában sem tudják problémamentesen megemészteni: a zöldségek felfúvódást, kellemetlen teltségérzetet, különféle emésztőrendszeri panaszokat idézhetnek elő.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Egészséges életmód: belefér a nassolás?

A felesleges kilók nem mindig olvadnak le olyan könnyen, ahogy szeretnénk, ahhoz pedig, hogy tartósan …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük