Kezdőlap » Kert » A növények hőmérséklet igénye.

A növények hőmérséklet igénye.

A hőmérséklet elsősorban a fénnyel együtt hat. A dísznövények hőmérsékletigénye a fényviszonyok változásával együtt módosul. Minden növénynek van egy minimális hőmérsékleti igénye, amelyen megindul a növekedés, hőmérsékleti igényének van optimális pontja, ahol legjobb a növekedés és egy maximális pontja, ami fölött a fejlődésben rendellenességek lépnek fel. A minimumpont általában egybeesik a növényekre jellemző aktív hőmérsékleti értékkel, ami azt jelenti, hogy e fölött indul meg a növekedés. A minimumpont és a fagyáspont gyakran távol esik egymástól.

Az üveg alatt termesztett növényeket optimális hőmérsékletigényük alapján három csoportba sorolhatjuk: hidegházi növények, mérsékeltházi növények és melegházi növények. Szabadföldi növényeink az alacsony hőmérséklet időszakot általában nyugalmi állapotban élik át. Ilyenkor élettevékenységük minimálisra csökken.

A növények hőmérsékletét az elpárologtatott víz szabályozza. A növények a felvett víz java részét elpárologtatják, melynek mértéke függ a hőmérséklettől, a levegő páratartalmától és a légmozgástól. A hőmérsékleti viszonyokat nagyban befolyásolja a növényházban és melegágyakban végzett permetezés, amely nemcsak a levegő páratartalmát emeli, hanem a környezetet is hűti.

Termesztő berendezéseinkben a hőmérsékletet fűtőberendezésekkel szabályozhatjuk. Legelterjedtebb fűtőberendezés díszkertészeti üzemeinkben a melegvíz-fűtés. A melegvíz-fűtéses berendezések kazánjait ma leginkább olajjal és gázzal fűtik.
A fűtés mellett nagy jelentősége van a szellőztetésnek, mint hő szabályozó eljárásnak. Stabil mobil növényházaknál, blokkoknál egyaránt arra törekedjünk, hogy tető és oldalszellőzés is lehetséges legyen.

Modern, nagy légterű növényházaknál a hőmérséklet és a páratartalom szabályozása automata berendezésekkel történik. A tető és oldalszellőzés mellett még nagy teljesítményű ventillátorokkal is biztosíthatjuk a tökéletes átszellőzést. Régebbi típusú, nem automatizálható növényházaknál nagy jelentősége van még ma is a félautomata levegőző berendezéseknek.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kötözés és hajtásnevelés

A szőlő hajtásait megfelelő támasz mellett kötözéssel vagy huzalok közé igazítva neveljük. A támasz nélküli …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük