Kezdőlap » Kert » A növény testének kialakulása

A növény testének kialakulása

A virágos növény teste igen sok sejtből áll. Mindezek a sejtek egyetlen sejtből, a megtermékenyített petesejt osztódásából jönnek létre. A sokszoros osztódás eredményeként létrejövő sok millió sejtből álló test nem lesz egységes felépítésű.

A sejtek között munkamegosztás történik és ennek megfelelően szerkezetükben is differenciálódnak. A test felületén elhelyezkedő sejtek elsősorban a védelem és a külvilággal való kapcsolat biztosítására szolgálnak, a belsőbb sejtcsoportok pedig a szállítás, a szilárdítás, a tápanyag feldolgozás, raktározás feladatainak ellátására differenciálódnak. A speciális feladatok ellátására a sejtek alakja, nagysága, falvastagodási módja, vegyi összetétele és protoplazmája úgy módosul, hogy azaz ellátandó feladatnak legjobban megfeleljen.

A szilárdításra erősen vastag falú és hosszúra nyúlt sejtek, úgynevezett rostok szolgálnak. A vízszállítás szolgálatában álló hosszanti sejtsorok harántfalai teljesen, vagy részben felszívódnak és így csőrendszerek alakulnak ki. Sok esetben különböző módon sejt közötti járatok is kialakulnak. Ezeknek főleg az átszellőztetésben és a felesleges anyagok felhalmozásában van nagy szerepük. Az azonos feladat végzésére módosult és egységes felépítésű sejttömeget szövetnek, ha pedig a felépítés nem egységes, akkor szövetrendszernek nevezzük.

Feladata szerit megkülönböztetünk: osztódó szövetrendszert, bőr szövetrendszert, szállító szövetrendszert és alap szövetrendszert. Az osztódó szövet rendszer egyetlen feladata a sejtjeinek osztódása révén a növényi test gyarapítása. A létrejött sejttömeg azután fokozatos specializálódás és növekedés után a másik három szövetrendszer részeivé lesznek. A bőr szövetrendszer a növényi test felületét borítja. A szállító szövetrendszer a növény testében hosszanti nyalábokba rendeződve egyrészt a víz, másrészt a kész tápanyag szállítására specializálódik.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kötözés és hajtásnevelés

A szőlő hajtásait megfelelő támasz mellett kötözéssel vagy huzalok közé igazítva neveljük. A támasz nélküli …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük