Kezdőlap » Családi élet » A nevelés hosszútávú hatása a szerelmi életben

A nevelés hosszútávú hatása a szerelmi életben

A gyermek lát, hall és érez. A gyermek gondol, kérdez és magyarázatot vár. A gyermek figyel, rögzít és tanul.

Ezeket a tényeket lenne érdemes minden szülőnek átgondolni, miközben azon töpreng, miért agresszív a gyermek az iskolában, miért “züllik” inkább “rossz társaságban” a kamasz, és miért szorong új kollégái körében a fiatal felnőtt.
Első és legmeghatározóbb személyiségformáló tényező egy gyermek életében a család, a nevelő környezet. Az, hogy a szülők hogyan viselkednek egymással jelentős mértékben befolyásolja a felnőtt szerelmi életét. Például, ha a szülők már a gyermek megszületése után rövid idővel elhidegülnek egymástól, és az ritkán vagy sosem látja őket egymás iránt érzett szeretetük kinyilvánításában (csókolózni, kéz a kézben sétálni, ölelkezni), nem fogja megtanulni a fontosságát, nehezebben fogja tudni kifejezni érzelmeit a saját későbbi partnere iránt. Nem számít, hogy az utcán, filmekben, vagy akár a második közösségben, a baráti körben vagy rokonoknál látja az efféle gesztusokat, nem fogja természetesnek érezni, inkább megzavarja.

Általában a szülők úgy gondolják, hogy gyermeküknek akkor lesz csak jó, ha a vérszerinti apa és anya környezetében nő fel, még ha ők ketten inkább veszekedő lakótársakként viselkednek, mint férj és feleség. Ilyen helyzetben nem tanácsos tűrni, és úgymond a fejünkre hallgatni, helyette gondoljuk újra. Ha a szívünk elhúz, menni kell vele, és nem csak saját magunk érzelmi feltöltődése érdekében, hanem gyermekünk érzelmi fejlődése miatt is. Olyan megoldást érdemes találni, hogy a vér szerinti szülők se szakadjanak el teljesen egymástól, a rendszeres, sűrű találkozás meglegyen az apukával, anyukával, de egy szimpatikus élettárs meg tudja mutatni, miért is fontos annyira a sok puszi, ölelés.

Természetesen ugyanannyira fontos, hogy gyermekünknek közvetlen érzelmi támaszt is nyújtsunk, azaz őt is öleljük, pusziljuk, Ezt viszont az ösztön diktálja, nem kell félnünk, hogy gyermekünknek nem nyilvánítjuk ki eléggé szeretetünket. Ahány ember, annyiféleképpen mutatjuk ki érzelmeinket. Fontos tudni, hogy nem ajándéközönnel tudjuk “rávenni” a kicsit a szeretetre; ő főleg azért lesz boldog, mert érzi, hogy foglalkoznak vele.

Érdekes, hogy egy kamaszokból álló társaságban mennyire szembetűnően magabiztosak és kiegyensúlyozottak azok a fiatalok, akiknek a szülei együtt élnek, és jól megvannak. Sajnos ehhez több kell, mint éveken át tartó lángoló szerelem, de emiatt ne féljünk családot alapítani. Utódunk akkor lesz boldog, ha őszintén meg tudjuk vele beszélni problémáit, meg tudjuk értetni vele, mi miért van. A cél, hogy ne érezze magát egyedül a világban.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan kezdjük újra az exünkkel?

Amikor véget ér egy kapcsolat és ilyen vagy olyan okok miatt úgy döntünk, hogy szakítunk …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük