Kezdőlap » Látnivalók » A Neuschwansteini kastély

A Neuschwansteini kastély

Németország déli részén, Schwangau község területén található ez a mesebeli középkort idéző kastély, melyet II. Lajos, Bajorország királya építtetett. Megszállottan rajongott a német mitológiáért és a lovagkor világa vonzotta. Richard Wagner Lohengrin című operájának 1858-as bemutatója olyan mély benyomást gyakorolt rá, hogy nem sokkal a megkoronázása után Wagnert Münchenbe hívatta és egyengetni kezdte életútját.

A zeneszerző tiszteletére terveztette meg neuschwansteini kastélyt is. A terveket nem egy építész, hanem egy színházi díszlettervező készítette. A kastély Schwanstein, a schwangaui lovagok székhelyének romjaira épült. Alapjait 1869-ben tették le, és 17 éven keresztül épült, de Lajos a terveket folyamatosan, építés közben is módosítgatta. a kastély stílusát szinte lehetetlen meghatározni, több elemet is ötvöz magán a gótikustól kezdve a móron át a barokkig. Az öt emeletes épületet számtalan torony, csúcsos melléktorony és oszlop tagolja. A középkori környezet ellenére a kastély minden akkor létező technológiai vívmánnyal fel volt szerelve, vezetékes hideg és meleg vízzel, öblítős wc-vel, központi fűtéssel. Lajos olyannyira megrögzötten építgette, javítgatta kis mesebeli kastélyát, hogy közben az államügyeket teljesen mellőzte, minden bevételét az építkezésekre fordítva a csőd szélére juttatta Bajorországot. 1886-ban végül őrültnek nyilvánították és megfosztották uralkodói jogától. Nem sokkal később Lajos, és az őt őrültnek nyilvánító orvos holttestét is a kastélytól nem messze lévő tóban találták meg. A körülmények azóta sem tisztázódtak.

Lajosnak az volt a kívánsága, hogy halála után rombolják le a palotát, mert úgy őrizhetik csak meg tisztaságát. Szerencsére ezt a kívánságát senki sem teljesítette, így maradhatott fenn ez a különös mesevilág. A sors fintora, hogy ami egykor szinte csődbe juttatta Bajorországot és kiürítette a kincstárat, manapság rengeteg pénzt hoz. Turisták százezrei keresik fel évente a kastélyt.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Drezda

Az egymást követő száz uralkodók nagy becsben tartották udvartartásuk székhelyét, igyekezvén minél pompásabbá varázsolni a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük