Kezdőlap » Betegségek » A Népmesék káros mivoltáról

A Népmesék káros mivoltáról

Igen. Szerintünk a népmesék igenis káros hatásúak, mert bár mindig a jó győz, de akkor is milyen módszerekkel? Hátborzongató!!! Vegyünk példának egy alapvető “klasszikus” mesét, a Piroska és a farkas-t.
“Vedd Piroskám kosárkádat, keresd fel a nagymamádat, vigyél neki bort meg kalácsot meg almát stb. stb.”. Ebből már láthatjuk hogy a nagymama nem önellátó, viszont szó sem esik pelenkáról, gyógyszerről, vagy bármilyen egészségügyi ellátmányról, netán személyzetről. Ez már startból felér a felelőtlenség tényével.

Azután: Piroska az erdőn át közelíti meg a nagyi házát Na most tudni kell azt is hogy Piroska egy kislány , talán még tíz éves sincs. Egy kislányt egyedül elküldeni ekkora útra, az erdőn keresztül… hát a gyámhatóság jobb, ha nem szerez erről tudomást.
Pirikénk találkozik a “farkassal”, és jóhiszeműen elrebegi neki úti célját. Akkut naivitás, stratégiai rövidlátással tetőzve. Az ember nem mondja meg hogy mit tervez egy megbízhatatlan, többször körözött és a vadásztársaság által általánosan keresett, sőt vadászidényben egyenesen vérdijazott farkasszerü lénynek. Szerintünk. Lehet hogy tévedünk.

Főhősnőnk naivitásának köszönhetően a farkas elmegy a nagyihoz, arra kényszeríti hogy levetkőzzön( 18 éves korhatár), majd egészben lenyeli (horror), beöltözik a ruhájába (sci-fi) és várja Piroskát, aki eközben odaér a Nagyi házához, mit sem sejtve az ott történtekről.
Bemegy a házba…És meg sem lepődik.

Pár szó arról hogy mennyire guszustalan is a farkas. Mert ugyebár tudjuk hogy a nagyi fekvőbeteg.Tehát neki kellett levetkőztetnie ,tűrnie kellett az átható vizeletszagot és a jelekből itélve még arra is volt gyomra hogy lenyelje.
Szóval piroska nem lepődik meg azon hogy az öreganyja helyett egy szőrcsomó néz vissza rá az ágyból, ehelyett leáll taktikai-anatómiai szócsatát vivni vele a szemek, a fülek, az orr és a száj méretéről és funkcionalitásáról.

Elvesztette a szócsatát. Nem is csoda. Alig tiz évesen nekiáll szócsatázni a fent leírt jelzőkkel ellátott fenevaddal.
Sorsa ismert.őt a farkas ruhástól nyelte le, egészben.Most pedig következzen az egykori szerő mentális irrealitására a legszebb példa. Ahelyett hogy a farkas elmenekülne a rejtekére, ő kérem ottmarad a tett szinhelyén nem gondolva arra hogy előbb-utóbb valakinek feltűnik a két ember hiánya.A szerző itt már látta hogy valamit nagyon elrontott és szeretné egy deus ex machina -val megoldani a gordiuszi csomót. Igy kerül a képbe a vadász.

Hogy tetézze a sorozatos baklövéseit a farkas elalszik, anélkül hogy biztositaná a helyszint az idegen betolakodóktól. Ilyen állapotban talál rá a vadász akit nevezhetnénk még akár “mentőangyalnak”is ismerve a körülményeket.
A vadász kiviszi a farkast a kúthoz. Itt most álljunk meg egy szóra. Vagyis kettőre.

1. hogy birta el afarkast a hasában a nagyival meg a kislánnyal? Ez alátámassza a DeusEx Machina elméletet, amelynek köszönhetően a vadász akár félisteni erővel is rendelkezhetett.

2.Hogyhogy nem ébredt fel a farkas?Mert mondjuk arról nem szól a történet hogy a vadász netán leütötte volna vagy valami…örök rejtély.
A vadász felvágja a farkas hasát,kimenti a félig elemésztett Nagyit meg Piroskát, köveket rak a hasába és összevarrja.
Érdekesség: a farkas MÉG MINDIG ALSZIK!!! Nincs az az élőlény aki átalszik egy tizméteres cipelést, hasműtétet és a többit. Ismét csak szerintünk… Lehet hogy megint tévedünk.
Szóval, a félisten, sebészeti beavatkozásokra szakosodott vadász, beledobja az alvó farkast a kútba és mindenki élt , amig meg nem halt.

De vajon happyend ez?
Gondoljunk csak bele: Piroska tele van a gyomorsavtól szerzett égési sebekkel, el van korcsosulva megannyi komoly szervi elváltozással.
Elemezhetnénk ezt akár holnapig is, a kép egyre csak sötétebb és sötétebb lenne. Az egészből csak azt nem értjük, miért csodálkozunk azon hogy az emberiség ott tart ahol…
Hát ameddig ilyen erőszaktól duzzadó, a meggondolatlanságot preferáló és egyszerűen képtelenségekkel túltelitett történeteket használunk altatómeséknek nem is várhatunk mást.
Ezekután altatónak merem ajánlani a Terminátor szeriállt , a Mátrix Triológiát vagy akár a Sikolyokat is.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Alkoholmérgezés

Az alkoholmérgezéses esetek száma napjainkban már gyakorlatilag egymás mellett halad a drog vagy más gyógyszerkészítmények …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük