Kezdőlap » Kert » A nárcisz – mikor, hová ültessem?

A nárcisz – mikor, hová ültessem?

Számomra a legek virága a nárcisz: legszebb, legfinomabb, legillatosabb, legelegánsabb… Rengeteg fajtája létezik, könnyű tartani, ha az alábbi egyszerű szabályokat követjük.
A nárcisz (latin nevén narcissus) hagymás növény, évelő. Szereti a tápanyagban dús, jó vízáteresztő képességű talajt. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ősszel érdemes megtrágyázni, és vigyázni kell, hogy ne legyen agyagos a földje, ne álljon a hagyma vízben. Imád napozni, s jól bírja a téli időjárást: a visszahúzódott hagymákat nem kell takargatni.

Eredeti élőhelyén erdős-bokros területeken találhatjuk meg Európa-szerte, s mára emberi közvetítéssel az amerikai kontinens meghódítása is folyamatban van. Ősszel, szeptember-október melegebb napjain, kb. a hagyma méretének kétszeres mélységében kell elültetni, hogy március-április környékén kinyithassa szirmait. Több fajtája közül általában az alacsonyabb szárú, kisvirágú változatok virágoznak korábban.
Kertben, balkonládában, cserépben egyaránt jól nevelhető.

Gyönyörű ágyások komponálhatók előkertben, örökzöldekkel csokorba ültetve, de gyepes területen természetes rét látványát is megidézheti.
Virágzás után a levélzetet addig ne vágjuk vissza, míg magától le nem szárad; ekkor gyűjt tápanyagot a hagyma a következő évi virág neveléséhez. Két-három évente érdemes felszedni teljesen a földből, száraz, árnyékos, hűvösebb helyen pihentetni, majd ősszel ismét elültetni a hagymákat: a könnyebb megjegyezhetőséget biztosítja anyukák számára, hogy az iskolaév végén kell kiszedni, és sulikezdéskor lehet ismét földbe tenni, így tavasszal ismét gyönyörködhetünk vidám, kecses virágaiban!

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kötözés és hajtásnevelés

A szőlő hajtásait megfelelő támasz mellett kötözéssel vagy huzalok közé igazítva neveljük. A támasz nélküli …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük