Kezdőlap » Egészséges életmód » A napfény és a D-vitamin

A napfény és a D-vitamin

Mindenkinek, minden életkorban szüksége van megfelelő mennyiségű D-vitaminra. Ez első sorban a napsugárzás hatására termeli az emberi szervezet. Óvatosnak kell lennünk azonban, mert a bőrbe jutó UV-A sugárzás hatásár a bőr öregedése felgyorsul, és fokozódhat a bőrdaganat kialakulásának kockázata. Éppen ezért használunk különböző fényvédő krémeket, de azt kevesen tudjuk, hogy már a 8-as faktorú krém alkalmazása is 95 %-kal csökkenti a D-vitamin termelődését !
A D-vitamin igazából nem is vitamin, hanem hormon. Elsősorban a csontokra gyakorolt jótékony hatása ismert, de ma már tudni lehet, hogy testünk szinte minden részének szüksége van rá.
Fontos szerepe van az immunrendszer megfelelő működésében, amely megfelelő mennyiségű D-vitaminnal ellátva képes elpusztítani a szervezetben képződő daganatos sejteket. A kemoterápia csökkenti a D-vitamin szintet, de ennek pótlása jelentősen növeli a betegek túlélési esélyeit.
A gyermeket váró kismamák esetében is rendkívül fontos a D-vitamin ellátottság, mert csökkenti a terhességi cukorbetegség, a magas vérnyomás és a szülés közben esetlegesen jelentkező komplikációk kialakulásának esélyét. Hiányában a születendő gyerekeknél gyakoribb a cukorbetegség, az allergia és néhány idegrendszeri betegség megjelenése.
Sajnos Magyarország felnőtt lakosságának a 70 – 80 %-a D-vitamin hiányos. Ennek megoldására szükség lenne márciustól októberig napi 15 – 20 percig napoztatni minimum a vállat, a karokat és az arcot fényvédő krém nélkül. Az őszi hónapokban pedig érdemes a hiányzó mennyiséget szájon át, étrendkiegészítők formájában pótolni az egészségünk megőrzése érdekében.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Miből áll egy egészséges vacsora?

Függetlenül attól, hogy hányszor étkezünk egy nap: a vacsora a főétkezések közé tartozik. A táplálkozástudományi …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük