Kezdőlap » Egészséges életmód » A napfény a csontjaink egészségének is jót tesz: miért fontos a D-vitamin?

A napfény a csontjaink egészségének is jót tesz: miért fontos a D-vitamin?

Sokan félnek a napfény okozta idő előtti bőröregedéstől, ahhoz azonban, hogy a bőrünkben D-vitamin képződjön, szükségünk van a napsugárzásra. A D-vitamin többek között a csontok egészségéért felelős. Hiánya esetén a csontjaink gyorsabban öregszenek, és könnyebben törnek.

Kutatások során is bizonyították, hogy a D-vitaminhiány gátolja a csontok megújulását. A következmény: a csontok idő előtt öregszenek, hajlamosabbak a törésre. A probléma nemcsak az 50 év felettieket érinti. A kutatócsoport 30 ember csontjaiból levett mintát vizsgált meg. A tanulmány résztvevői közül 15 szenvedett D-vitaminhiányban. A vizsgálatok eredménye szerint a vitaminhiányos résztvevők csontjaiban kevesebb kalcium tárolódott, a csontok struktúrája törékenyebb, idősebb volt, mint azoknál a vizsgálati alanyoknál, akiknél megfelelő D-vitaminszintet mértek.

A súlyos D-vitaminhiány hazánkban rendkívül ritka, azonban a nem megfelelő D-vitaminbevitel gyakran előfordul. A legtöbb embernél a vér D-vitaminszintje nem éri el az ideálisnak mondható 50 nanomol/liter arányt. Ugyan ebben az esetben nem jelentkeznek súlyos hiánytünetek, a D-vitamin védőhatása sem érvényesül optimális mértékben. Mindezt azért, mert nem tartózkodunk eleget a napon! A nyári hónapokban a D-vitaminbevitel általában nem jelent problémát. Télen azonban a napsugárzás kisebb erejű, ráadásul alig tartózkodunk a szabadban. Ennek következménye, hogy a bőrben nem keletkezik elegendő D-vitamin, és a szervezet kevesebb kalciumot tud megkötni a csontokban.

A D-vitamin ajánlott napi bevitele 20 mikrogramm. Nyáron akár 5-10 perc napfény is elegendő lehet ekkora mennyiség termelődéséhez. A téli hónapokban ezzel szemben legalább 10-20 percet kell a szabadban töltenünk, hogy a vitaminhiányt megelőzzük. A D-vitaminban gazdag élelmiszerek fogyasztásával kiegészíthetjük a bőrben termelődő vitamint: a zsíros halak, gombák, tejtermékek, és a tojás is hozzájárulhat a megfelelő D-vitaminellátáshoz.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Táplálkozási piramis: ilyen arányban szerepelnek a különböző tápanyagok az egészséges étrendben

Ha az egészséges, kiegyensúlyozott étkezésről van szó, legtöbbször a táplálkozási piramis fogalma is felmerül. Azonban …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük