Kezdőlap » Látnivalók » A Nagy Palota

A Nagy Palota

Szentpétervárt 1703-ban I. Péter orosz cár alapította azzal a céllal, hogy Európa felé kaput nyisson a tengeren Oroszország részére. A balti-tengeri kikötőváros, a Finn-öböl partján, a Néva folyó torkolatában fekszik. Szentpétervár több mint 200 éven át Oroszország politikai és kulturális központja volt. Péter cár álma teljesült, mikor a Versailles-i palotánál is nagyobb és fényűzőbb palotát építtetett új városában.
A palota tervezésében maga a cár is részt vett, számtalan kitűnő leleményességről árulkodó parki szökőkút az ő tervei alapján készült. Ókori istenek és istennők aranyozott szobrai sorakoznak a vízesések és szökőkutak mentén. Számos vízköpő és szobor emlékműként is szolgál, mert a palota a nagy északi háború idején épült, amikor a svéd királyság hadban állt az orosz birodalommal, Poroszországgal, Norvégiával és a lengyelekkel is.

A Nagy Palota lépcsőzetesen kialakított földterület platóján áll, ahonnan a Finn-öböl és a Balti-tenger is látható. Az építkezések 1714-ben kezdődtek, majd I Péter halála után is folytatódtak. A soron következő cárok mind alakítottak rajta, építtettek hozzá, vagy éppen átépíttették bizonyos részét. Némely szobát selyemtapétával burkolták, arannyal, bronzzal és kristályokkal díszítették a belsejét. A tölgyfaterem teljes belső burkolata erdei motívumokkal, faragásokkal díszített tölgyfából készült. A palota kertje és parkjai I. Miklós orosz cár tervei alapján érte el mai méretét.

A második világháborúban a Nagy Palota hihetetlen károkat szenvedett, nagy része megsemmisült, amit azóta is próbálnak helyre állítani. A Nagy Palotán kívül Szentpétervár rengeteg más, barokk és rokokó stílusú palotának is helyet ad, némelyik fényűzése minden látogatót ámulatba ejt.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Károlyi-kert

Budapesten a Károlyi-kert az V. kerületben, a mai Károlyi Mihály u., a Ferenczy Istvánt u., …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük