Kezdőlap » Karrier » A munkáltatók kötelességei

A munkáltatók kötelességei

A Munka Törvénykönyve, valamint az alá- és fölérendeltségi viszony alapján, a munkaadónak, vagy más néven a munkáltatónak vannak bizonyos kötelezettségei a munkavállaló felé. Ezeket mindenképpen teljesítenie kell.
Az első, és egyik legfontosabb a foglalkoztatási kötelezettség. Tehát a munkáltatónak mindenképpen meg kell adnia a lehetőséget a munkavállaló felé a felkészülésre, ha szükséges, akkor be kell tanítani, valamint közölni kell vele, még a munka megkezdése előtt a munkavédelmi szabályokat. Ha szükséges, továbbképzésre kell küldeni.

A második legfontosabb, hogy megfelelő munkafeltételeket biztosítsunk munkavállalóink számára, tehát a munkafeltételek ne veszélyeztessék a dolgozók egészségét, testi épségét. Legyen minden biztonságos. És ne csak a munkaterület, és az ellátandó munka, hanem fontos a munkavállalók személyes tárgyainak megőrzése, tehát erre célszerű valamilyen szekrényt, tárolót biztosítani.
Természetesen a munkavállalók által elvégzett munkáért ellenértéket kell fizetni, ez pedig munkabér. A munkáltató köteles a munkabért, valamint a béren felüli juttatásokat kifizetni a dolgozóinak. A munkabérnél több bérezési rendszerről beszélhetünk, ilyenek pedig az: időbér, a kombinált bér, az alapbér, a teljesítménybér, a bérpótlék, a prémium, valamint a jutalom. A béren felüli juttatások között is több féle létezik. Ilyen például, amikor a munkavállalónak kifizetik az utazási költségét, vagy annak egy bizonyos százalékát, vagy, ha kap étkezési utalványt. Egyes munkahelyeken a munkavállalók kaphatnak üdülési csekket, és többnyire kifizetik a munkavállaló munkaruháját is.

Vannak olyan esetek, amikor a munkáltató munkavégzés hiányában is fizet a dolgozójának, ugyanis a munkavállalót is megilleti a szabadidő. Ennek értelmében, biztosítani kell számára pihenőnapot, valamint munkaszüneti napot. Ilyenkor a munkáltató távolléti díjat fizet. Minden munkavállalót megilleti a rendes alapszabadság, valamint a pótszabadság. Az alapszabadság 20 nap, de ahogy a munkavállaló kora előre halad, úgy növekszik a rendes szabadság ideje is. Pótszabadság akkor illeti meg a munkavállalót, ha például kisgyermekes szülő. Egy gyermek után plusz 2 nap jár, két gyermek után plusz 4 nap jár, és három, illetve több gyerkőc után plusz 7 nap illeti meg a munkavállalót.
Amire minden munkáltatónak fontos odafigyelnie, az nem más, mint, hogy a dolgozóival szemben egyenlő bánásmódot kell biztosítani, valamint azonos értékű munkáért, azonos értékű bért kell fizetnie, és a legfontosabb, hogy a tőle legjobban elvárható módon óvja meg munkavállalói testi épségét, egészségét, valamint életét.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Egy jó adótanácsadó

Mitől lesz valaki jó adótanácsadó? Nagyon sokan vannak, akik ismerik a törvényt, tudnak olvasni, kitalálják, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük