Kezdőlap » Látnivalók » A múlból élő város

A múlból élő város

Autózunk a hegyeken keresztül. Jobbra mély szakadékok, balra magas partoldalak. Kanyargós, néhol veszélyes úton haladunk. Néha feltűnik egy pihenő, étteremmel, kávézóval, de aztán ismét elnyel mindent a zöld. Pécsről indultunk, a 66-os úton, persze nem a mindenki által látni és használni vágyott amerikai nagy testvéren, hanem csak a kisebb, de a miénken. Mánfáig jutunk a történelmi számozású úton.
Az addig vezető 17 km próbára teszi az autósok vezetési tudását és türelmét. A táj nagyon szép, erdők és bokros réteg váltják egymást, amikor befutunk a két város között elhelyezkedő Mánfára. Apró, néhány száz lelkes település, de van egy egyedülálló kincse. Egy Árpád-kori templom, melynek jó része megmaradt a régi korokban építettnek, talán azért, mert sok évszázadra gyakorlatilag “elveszett”. Az elmúlt időszakban apránként felújítják, érdemes megnézni, ritkán látunk ilyen jó állapotban megmaradt templomot.

Komló már csak 7 km. Mit is tudhatunk erről a városról ? Sokan azt gondolják, hogy a település a bányának köszönheti létrejöttét, de az nem igaz. Már a római korban is lakott volt Pannónia ezen része, onnan pedig gyakorlatilag folyamatosan lakták különféle népek és csoportok.

Igaz, szinte nem maradt a városnak semmilen, a múltat bemutató emléke, sem tárgyi, sem épített. Szinte minden, amit láthatunk, valóban a város gyarapodásához, a bányához és az elmúlt 50 évhez köthető.
Komló, ugyan úgy, mint Róma, hét dombra épült. Városrészei: Szilvás, Somág, Dávidföld, Kökönyös, Gesztenyés, Kenderföld, Újtelep, de ide sorolhatjuk Mecsekjánosit is, árulkodnak az ott élők helyzetéről. Mint minden városnak vannak szegényebb és tehetősebb részei.

Somág, Dávidföld inkább családi házas jellegű, Szilvás ugyan négy- és tízemeletes épületekből áll, de fiatalabb, korszerűbb része a városnak, mint az ötvenes évek elejétől kezdődően épült Kenderföld, vagy Kökönyös. Aki szereti az elmúlt rendszer építészetét, az itt kedvére csemegézhet a tégla építésű, sokszor máig cserépkályhás épületekben. Szilvás a hatvanas évek végétől kezdődött épülni, ott az akkori , bányában dolgozó középvezető és szakmunkás réteget helyezték el.
Bármilyen irányból érkezünk a városba, uralja a képet a szilvási víztorony, mely olyan nevezetességgé nőtte ki magát a helyiek szemében, mint Pécsett a tévétorony. A város aránylag tiszta, rengetegen ingáznak be Pécsre dolgozni, ez a tendencia főleg a kétezres évek elején kezdődött, amikor Komlón néhány százezer forintért lehetett lakást vásárolni.

A környezete nagyon szép, erdőkkel, rétekkel, sőt, országos hírű üdülőteleppel, Sikondával rendelkezik. Sikonda az elmúlt években hatalmasat változott, a meglévő alapokra építve kialakított a város egy európai szintű fürdőt, minden igényt kielégítő területet, ahol a gyönyörű tónál horgászni lehet, a kiépített utakon a pihenésre vágyók sétálhatnak, kirándulhatnak.
Ezen kívül rengeteg látnivaló volna még, de lehetetlen bemutatni ilyen rövid idő alatt mindet. Érdemes megfontolni, hogy megnézzük ezt a várost, amelynek nincs ugyan székesegyháza, nincs híres épülete, nem találunk léptem – nyomon ősi emlékeket, de megtaláljuk a nem túl messzi múltat, megtaláljuk az ember építette várost, melynek fejlődését még sokan személyesen látták, megtaláljuk az elmúlt 50 év Magyarországát kicsiben.
Minden bajával, nyűgjével, örömével és szépségével együtt…..

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Visegrádi Fellegvár

A fellegvárat menedékvárként emelték, ami Mátyás korában élte virágkorát, ezt követően a törököknek esett áldozatául. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük