Kezdőlap » Egészséges életmód » A mozgásszegény életmód és következményei

A mozgásszegény életmód és következményei

A civilizált társadalmakban a mozgásszegény életmód az egyik legfőbb egészségügyi probléma, ma már sajnos népbetegségnek számít. Az emberek nagy része nem is tudja, vagy nem veszi komolyan, hogy az egészségi állapotát és életminőségét veszélyezteti, ha nem változtat a mozgásszegény életmódján. A testi – lelki – szellemi egészség kialakításában és fenntartásában a szívesen végzett és kedvelt mozgásformák alapvető fontossággal bírnak.
A 60 – 70 évvel ezelőtti életmódhoz képest ma nagyon kényelmes életet élünk. Szinte mindenhová autóval járunk, ülő munkát végzünk, ez pedig sok problémának a melegágya – szív- és érrendszeri betegségek, cukorbetegség, anyagcserezavarok, túlsúly, mozgásszervi betegségek, és még hosszan sorolhatnánk.
Több sportorvos véleménye az, hogy a mozgáshiány károsabb hatással van a szervezetre, mint egy kis túlsúly. A napi rendszerességgel végzett, megfelelő intenzitású testmozgás jó hatással van a szívre és a keringésre. Ennek hiányában csontjaink, ízületeink, izmaink különböző mozgásszervi bántalmakat okozhatnak.
Az elsődleges prevenció a gyermekkorban megfelelően felépített csonttömeg, amely a megfelelő táplálkozás és mozgás eredménye. A másodlagos megelőzés legfontosabb eszköze pedig a fizikai aktivitás.
A rendszeres sport pozitív hatását már felismerték olyan betegségek esetén is, mint az Alzheimer- és a Parkinson – kór. A jó erőnlétű emberek bizonyítottan jobban kezelik a stresszt, jobban alszanak, jobb a kedélyállapotuk és a teherbíró képességük, valamint egyes daganatos betegségek kialakulásának a kockázatát is csökkenthetik.
Összefoglalva tehát a mozgás gátolja a betegségek kialakulását, szerepe van ezek kezelésében, valamint erősebb immunrendszert, esztétikusabb külsőt és egy egészségesebb életet biztosít

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az avokádó szerepe az egészséges táplálkozásban

Az avokádó az egyik legnagyobb zsírtartalmú gyümölcs: egy közepes méretű avokádó körülbelül 400 kalóriát, és …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük